Ki ne vágyna a hideg időszakban egy lélekmelengető forró italra?! Főleg, ha az a testünkre is jótékony hatással lehet. Ez a forraltbor nemcsak ízében, hanem egészségünkre gyakorolt hatásában is különbözik a hagyományos változatoktól. Álomfinom és szuperegészséges.
Elkészítés
Az aszalt szilvát és a fűszereket a vízzel alacsony hőfokon fedő alatt 10-12 percig összefőzzük. Ennyi idő alatt kiázik és összeér a szilva, valamint a fűszerek aromája. Ezután hozzáöntjük a kimért vörösbort, felforraljuk és forrástól számított 2-3 percig főzzük.
Hagyjuk hűlni 10-12 percig, majd ezt követően édesítjük mézzel ízlés szerint.
Jó, ha tudjuk!
Ez a forraltbor nemcsak ízében, hanem egészségünkre gyakorolt hatásában is különbözik a hagyományos változatoktól. A kardamom antioxidánsokban gazdag, jótékony hatással lehet az emésztésre, támogathatja a veseműködést és húgyuti fertőzések esetén is hasznos lehet alkalmazása. A borókabogyó kiváló hurutoldó, támogathatja és erősítheti a szervezetet, segíthet, amikor immunrendszerünk legyengült állapotban van. A szegfűszeg gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, míg a szegfűbors ízületi fájdalmakra és görcsoldásra használatos a népi gyógyászat szerint. Bár alkoholtartalma minimális, azért mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a kellő időben és kellő mennyiségben fogyasszuk.
Mindenképpen bio szilvát használjunk fel hozzá, ugyanis minden más feldolgozott és kezelt szilva teljesen szétfő pár perc alatt és sokkal zavarosabbá teszi a végeredményt, ráadásul még az íze sem olyan.
Érdemes átszűrni fogyasztás előtt a fűszerektől, majd újra melegíteni, azonban a szilvát feltétlenül tartsuk meg és tegyük a kínáló pohárba, hiszen egy-két korty között elfogyasztva rendkívül finom.
Ez a forralt bor merőben más íz-élményt nyújt, mint a vásárokon kapható „rokona”. Akinek ez a változat kissé tömény lenne úgy a víz és a bor arányán természetesen lehet változtatni.
Váljék egészségére!
Bizonyára mindenki ismeri a mozizás mára már nélkülözhetetlen ízletes, fűszeres kísérőjét a nachost mártogatós sajtkrémmel. És azt vajon hányan tudják, hogy házilag is elkészíthető a sajtkrém szinte megszólalásig hasonlító alternatívája? Előnye, hogy rövid idő alatt összedobható, csípőssége, fűszerezése egyénileg alakítható és nem utolsó sorban nem csak finom, hanem tápláló is!
Ugyan mi lehet különleges egy káposztás tésztában? Eláruljuk, hogy nem csak a tálalás! Az alakor ősbúza tészta és a bio káposzta fenséges párosítás, nászukat pedig őrölt bio borssal koronázzuk! Aki nem hiszi, próbálja ki!
A hagyományos felvágottak mellőzése – egészségi állapotunk kímélése mellett – konyhai kreativitásunk fejlődéséhez is hozzájárul, hiszen változatos ízvilágú pástétomokat készíthetünk, gyorsan, mindenféle adalékanyag nélkül. Ez a növényi krém egyedi fűszerezésének köszönhetően ízében hasonló, mint a májasok, de annál sokkal egészségesebb és finomabb! Próbáljuk ki bátran.
A valódi gyömbérsüti intenzíven fűszeres ízvilágát, selymes állaga tökéletesen kiegészíti. Tömör, azonban egészen ellenállhatatlan téli sütemény, ami kihagyhatatlan egy forró tea vagy egy délutáni kávé mellől.
Egyszerű, széleskörűen felhasználható, fehérjedús növényi krém. Rendkívül ízletes, fogyasztását javasoljuk pirítósra, melegszendvicsre, egytálételekhez köret mellé vagy akár töltelékalapnak is kiváló.