Gyógynövényes forralt bor aszalt szilvával

Ki ne vágyna a hideg időszakban egy lélekmelengető forró italra?! Főleg, ha az a testünkre is jótékony hatással lehet. Ez a forraltbor nemcsak ízében, hanem egészségünkre gyakorolt hatásában is különbözik a hagyományos változatoktól. Álomfinom és szuperegészséges.

Hozzávalók

(4 adag)

8 db Serena bio aszalt szilva
1 db Sonnentor bio fahéj egész
10-12 db rózsabors
3 db kardamom
3 db szegfűszeg
3 db szegfűbors
3 db borókabogyó
500 ml jó minőségű száraz vörös bor (lehetőleg házi)
300 ml tisztított- vagy forrásvíz
méz ízlés szerint

forrbor_3.jpg

Elkészítés

Az aszalt szilvát és a fűszereket a vízzel alacsony hőfokon fedő alatt 10-12 percig összefőzzük. Ennyi idő alatt kiázik és összeér a szilva, valamint a fűszerek aromája. Ezután hozzáöntjük a kimért vörösbort, felforraljuk és forrástól számított 2-3 percig főzzük.

Hagyjuk hűlni 10-12 percig, majd ezt követően édesítjük mézzel ízlés szerint.

forrbor_5.jpg

Jó, ha tudjuk!

Ez a forraltbor nemcsak ízében, hanem egészségünkre gyakorolt hatásában is különbözik a hagyományos változatoktól. A kardamom antioxidánsokban gazdag, jótékony hatással lehet az emésztésre, támogathatja a veseműködést és húgyuti fertőzések esetén is hasznos lehet alkalmazása. A borókabogyó kiváló hurutoldó, támogathatja és erősítheti a szervezetet, segíthet, amikor immunrendszerünk legyengült állapotban van. A szegfűszeg gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, míg a szegfűbors ízületi fájdalmakra és görcsoldásra használatos a népi gyógyászat szerint. Bár alkoholtartalma minimális, azért mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a kellő időben és kellő mennyiségben fogyasszuk.

Mindenképpen bio szilvát használjunk fel hozzá, ugyanis minden más feldolgozott és kezelt szilva teljesen szétfő pár perc alatt és sokkal zavarosabbá teszi a végeredményt, ráadásul még az íze sem olyan.

Érdemes átszűrni fogyasztás előtt a fűszerektől, majd újra melegíteni, azonban a szilvát feltétlenül tartsuk meg és tegyük a kínáló pohárba, hiszen egy-két korty között elfogyasztva rendkívül finom. 

Ez a forralt bor merőben más íz-élményt nyújt, mint a vásárokon kapható „rokona”. Akinek ez a változat kissé tömény lenne úgy a víz és a bor arányán természetesen lehet változtatni.

Váljék egészségére!

forrbor_7.jpg