Gingerbread - a valódi gyömbérsüti...

A valódi gyömbérsüti intenzíven fűszeres ízvilágát, selymes állaga tökéletesen kiegészíti. Tömör, azonban egészen ellenállhatatlan téli sütemény, ami kihagyhatatlan egy forró tea vagy egy délutáni kávé mellől.

Hozzávalók

(kb. 10 adag)

130 g Naturmind gluténmentes zabpehelyliszt

130 g Bonetta barna rizsliszt

1 tk Naturmind étkezési szódabikarbóna

1 tk Greenmark bio őrölt gyömbér

1 tk Sonnentor bio őrölt fahéj

0,5 kk Sonnentor bio őrölt szegfűszeg

0,5 kk Naturmind rózsaszín himalája só

1 csipetnyi Greenmark bio őrölt fekete bors

150 g Rapunzel bio cukornád-melasz

100 g Alsan bio növényi vaj

80 g Naturmind mauritiusi nádcukor (Meru kókuszvirágcukorral is helyettesíthető)

1 kk Sonnentor bio bourbon vanília őrlemény

1 ek Naturmind chia mag

1 db banán (nem túlérett)

ging_5.jpg

Elkészítés

A száraz hozzávalókat egy edényben összekeverjük: zabpehelyliszt, barna rizsliszt, szódabikarbóna, gyömbér, fahéj, szegfűszeg, só, bors, vanília őrlemény, nádcukor. A vajat felolvasztjuk (ne legyen forró), hozzáadjuk a száraz keverékhez és amennyire tudjuk, egy keverőkanállal eldolgozzuk. A chia magot két evőkanál vízbe pár perce beáztatjuk. A banánt villával pépesre törjük. Ezeket is hozzáadjuk a keverékhez. Végül mehet bele a melasz is. Csomómentesre jól elkeverjük, majd egy nagyjából 20x25 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Egyenletesen eloszlatjuk benne a masszát, majd 170-180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Elkészültét tűpróbával ellenőrizhetjük.

A tepsiből óvatosan a sütőpapír segítségével vegyük ki, de csak azután szedjük le róla a sütőpapírt és szeleteljük fel miután kihűlt, különben széteshet.

ging_3.jpg

Jó, ha tudjuk!

A banán és a chia mag a tojás használatát hivatott kiváltani. Amennyiben úgy gondoljuk, ezek elhagyásával, 1db tojás felhasználásával is elkészíthetjük a süteményt. Ebben az esetben nem lesz olyan tömör a végeredmény, hanem inkább piskótásabb állagot kapunk. Mindkét verzió nagyon finom és egyedi érdemes többször is elkészíteni.

Ne lepődjünk meg e sütemény intenzitásán. Egy két szelet tökéletesen kielégíti az édesség utáni vágyunkat, különleges ízvilága pedig még hosszasan kényeztet minket elfogyasztását követően is, köszönhetően a benne levő melegítő hatású fűszereknek.

A melasz a cukornád feldolgozása során keletkező szirup, ami egyáltalán nem olyan édes, mint ahogyan azt elsőre feltételeznénk, ráadásul sok (természetesen előforduló) vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.

A chia mag gazdag omega-3 zsírsavakban és mikro-tápanyagokban, természetes kalcium, foszfor és mangán forrás amely a csontok egészségének megőrzéséhez kiválóan hozzájárulhat.

Mint minden ételnél, a süteményeknél is hangsúlyozzuk, hogy mindenből a legjobb alapanyagokat használjuk, és a gyümölcsöket lehetőleg vegyszermentes gazdálkodásból szerezzük be annak érdekében, hogy az ízhatás tökéletes, az elkészített sütemény pedig valóban tápláló, ne csak mutatós legyen!

Üzletünkben minden alapanyag (a friss gyümölcs kivételével) beszerezhető!

Jó étvágyat kívánunk!

ging_1.jpg