Majorannás zöldségpástétom

A hagyományos felvágottak mellőzése – egészségi állapotunk kímélése mellett – konyhai kreativitásunk fejlődéséhez is hozzájárul, hiszen változatos ízvilágú pástétomokat készíthetünk, gyorsan, mindenféle adalékanyag nélkül. Ez a növényi krém egyedi fűszerezésének köszönhetően ízében hasonló, mint a májasok, de annál sokkal egészségesebb és finomabb! Próbáljuk ki bátran.

Hozzávalók

(kb. 10-12 adag)

100 g Naturmind gluténmentes zabpehelyliszt

2-3 ek Naturmind gluténmentes sörélesztőpehely

2-3 tk Bio Berta bio paradicsomsűrítmény

2-3 db Greenmark bio babérlevél

1 kk Greenmark bio fekete bors őrölt

0,5 kk Sonnentor bio kurkuma őrölt

2 ek Lakhsmy morzsolt majoranna

1 kk Lakshmy őrölt fűszerkömény

1-2 tk Lakhsmy szárított metélőhagyma

1-2 tk Naturmind fehér himalája só

3 ek Biogold bio hidegen sajtolt tökmagolaj

3-4 ek Pithari extra szűz olívaolaj

150 g darált dió

1 db póréhagyma

1 db nagyobb piros kaliforniai paprika

3-4 db fokhagyma gerezd

250-300 ml tisztított- vagy forrásvíz

kenod_3.jpg

Elkészítés

A kaliforniai paprikát és a póréhagymát aprítógépben (ennek hiányában kézzel) felaprítjuk, 3-4 perc alatt enyhén sózva olívaolajon megfonnyasztjuk. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, pirítjuk még egy kicsit és hozzáadjuk a diót, a sörélesztőpelyhet, a paradicsomsűrítményt, a babérlevelet és a fűszereket is (bors, kurkuma, majoranna, fűszerkömény, metélőhagyma). Jól elkeverjük, majd hozzáadunk annyi sót, amennyit még megkíván (inkább apránként adagoljuk ízlés szerint).

Végül beletesszük a zabpehelylisztet és a tökmagolajat és jól elkeverjük. Arra figyeljünk, hogy ne legyen se túl híg, se túl száraz. Ezt menet közben jól lehet korrigálni. Ha hígabb, akkor tovább főzzük, ha szárazabb, úgy pici vízzel lehet hígítani, de tartsuk szem előtt, hogy pástétomot készítünk, tehát az állaga is ehhez igazodjon. Folyamatos kevergetés mellett 5-10 perc alatt készre „főzzük”. Miután elkészült hűtve tároljuk.

kenod_2.jpg

Jó, ha tudjuk!

Az alapanyag minősége nagyban befolyásolja az ízeket. Ez azért lehet fontos, mert ha például a kaliforniai paprika túl édeskés, akkor a paradicsomsűrítményből lehet, hogy egy picivel többre van szükség, hogy a pikáns ízhatást elérjük. Kóstolgassunk menetközben és mindig a saját ízvilágunkhoz igazítsuk a hozzávalók mennyiségét. A fűszerekkel is bátran lehet variálni. Amennyiben valaki kedveli a csípős ízeket, akkor tehet bele kissé több borsot vagy fokhagymát.

Elsőre talán furának tűnhet az összetevők között a darált dió, de nem kell tőle félni, nem érződik egyáltalán a kész pástétom ízén.

Bármikor fogyasztható, tízóraira, uzsonnára, vendégvárónak hidegtálakon. Tápláló összetevőinek köszönhetően nem terheli az emésztőrendszerünket.

Mint minden ételnél, ennél is hangsúlyozzuk, hogy mindenből a legjobb alapanyagokat használjuk, és a gyümölcsöket lehetőleg vegyszermentes gazdálkodásból szerezzük be annak érdekében, hogy az ízhatás tökéletes, az elkészített pástétom pedig valóban tápláló, ne csak mutatós legyen!

Üzletünkben minden alapanyag (a friss zöldségek kivételével) beszerezhető!

Jó étvágyat kívánunk!

kenod_4.jpg