A hagyományos felvágottak mellőzése – egészségi állapotunk kímélése mellett – konyhai kreativitásunk fejlődéséhez is hozzájárul, hiszen változatos ízvilágú pástétomokat készíthetünk, gyorsan, mindenféle adalékanyag nélkül. Ez a növényi krém egyedi fűszerezésének köszönhetően ízében hasonló, mint a májasok, de annál sokkal egészségesebb és finomabb! Próbáljuk ki bátran.
(kb. 10-12 adag)
100 g Naturmind gluténmentes zabpehelyliszt
2-3 ek Naturmind gluténmentes sörélesztőpehely
2-3 tk Bio Berta bio paradicsomsűrítmény
2-3 db Greenmark bio babérlevél
1 kk Greenmark bio fekete bors őrölt
0,5 kk Sonnentor bio kurkuma őrölt
2 ek Lakhsmy morzsolt majoranna
1 kk Lakshmy őrölt fűszerkömény
1-2 tk Lakhsmy szárított metélőhagyma
1-2 tk Naturmind fehér himalája só
3 ek Biogold bio hidegen sajtolt tökmagolaj
3-4 ek Pithari extra szűz olívaolaj
150 g darált dió
1 db póréhagyma
1 db nagyobb piros kaliforniai paprika
3-4 db fokhagyma gerezd
250-300 ml tisztított- vagy forrásvíz
Elkészítés
A kaliforniai paprikát és a póréhagymát aprítógépben (ennek hiányában kézzel) felaprítjuk, 3-4 perc alatt enyhén sózva olívaolajon megfonnyasztjuk. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, pirítjuk még egy kicsit és hozzáadjuk a diót, a sörélesztőpelyhet, a paradicsomsűrítményt, a babérlevelet és a fűszereket is (bors, kurkuma, majoranna, fűszerkömény, metélőhagyma). Jól elkeverjük, majd hozzáadunk annyi sót, amennyit még megkíván (inkább apránként adagoljuk ízlés szerint).
Végül beletesszük a zabpehelylisztet és a tökmagolajat és jól elkeverjük. Arra figyeljünk, hogy ne legyen se túl híg, se túl száraz. Ezt menet közben jól lehet korrigálni. Ha hígabb, akkor tovább főzzük, ha szárazabb, úgy pici vízzel lehet hígítani, de tartsuk szem előtt, hogy pástétomot készítünk, tehát az állaga is ehhez igazodjon. Folyamatos kevergetés mellett 5-10 perc alatt készre „főzzük”. Miután elkészült hűtve tároljuk.
Jó, ha tudjuk!
Az alapanyag minősége nagyban befolyásolja az ízeket. Ez azért lehet fontos, mert ha például a kaliforniai paprika túl édeskés, akkor a paradicsomsűrítményből lehet, hogy egy picivel többre van szükség, hogy a pikáns ízhatást elérjük. Kóstolgassunk menetközben és mindig a saját ízvilágunkhoz igazítsuk a hozzávalók mennyiségét. A fűszerekkel is bátran lehet variálni. Amennyiben valaki kedveli a csípős ízeket, akkor tehet bele kissé több borsot vagy fokhagymát.
Elsőre talán furának tűnhet az összetevők között a darált dió, de nem kell tőle félni, nem érződik egyáltalán a kész pástétom ízén.
Bármikor fogyasztható, tízóraira, uzsonnára, vendégvárónak hidegtálakon. Tápláló összetevőinek köszönhetően nem terheli az emésztőrendszerünket.
Mint minden ételnél, ennél is hangsúlyozzuk, hogy mindenből a legjobb alapanyagokat használjuk, és a gyümölcsöket lehetőleg vegyszermentes gazdálkodásból szerezzük be annak érdekében, hogy az ízhatás tökéletes, az elkészített pástétom pedig valóban tápláló, ne csak mutatós legyen!
Üzletünkben minden alapanyag (a friss zöldségek kivételével) beszerezhető!
Jó étvágyat kívánunk!
Ki ne vágyna a hideg időszakban egy lélekmelengető forró italra?! Főleg, ha az a testünkre is jótékony hatással lehet. Ez a forraltbor nemcsak ízében, hanem egészségünkre gyakorolt hatásában is különbözik a hagyományos változatoktól. Álomfinom és szuperegészséges.
Bizonyára mindenki ismeri a mozizás mára már nélkülözhetetlen ízletes, fűszeres kísérőjét a nachost mártogatós sajtkrémmel. És azt vajon hányan tudják, hogy házilag is elkészíthető a sajtkrém szinte megszólalásig hasonlító alternatívája? Előnye, hogy rövid idő alatt összedobható, csípőssége, fűszerezése egyénileg alakítható és nem utolsó sorban nem csak finom, hanem tápláló is!
Ugyan mi lehet különleges egy káposztás tésztában? Eláruljuk, hogy nem csak a tálalás! Az alakor ősbúza tészta és a bio káposzta fenséges párosítás, nászukat pedig őrölt bio borssal koronázzuk! Aki nem hiszi, próbálja ki!
A valódi gyömbérsüti intenzíven fűszeres ízvilágát, selymes állaga tökéletesen kiegészíti. Tömör, azonban egészen ellenállhatatlan téli sütemény, ami kihagyhatatlan egy forró tea vagy egy délutáni kávé mellől.
Egyszerű, széleskörűen felhasználható, fehérjedús növényi krém. Rendkívül ízletes, fogyasztását javasoljuk pirítósra, melegszendvicsre, egytálételekhez köret mellé vagy akár töltelékalapnak is kiváló.