Áfonyás nyerstorta

Pompás és dekoratív desszert. Különlegessége, hogy sütés nélkül, rövid idő alatt elkészíthető. Álomfinom, hozzáadott cukor, tej, tojás, vaj és egyéb állati eredetű összetevők nélkül. További előnye pedig, hogy számtalan módon variálható.

Hozzávalók

(20cm-es tortaformához)

Alap réteghez
200 g Love Diet mandulaliszt (nem zsírtalanított)
100-120 g Biorganik bio magozott aszalt datolya
1 késhegyni Naturmind fehér himalája só
 
Középső réteghez
100 g Naturfood kesudió (előáztatott)
1-2 ek The Bridge bio rizskrém tejszín
8-10 ek Biorganik bio agavé szirup
2-3 ek Biorganik bio citromlé ízlés szerint
8-10 ek olvasztott, de nem meleg Barco kókuszolaj
0,5 kk Sonnentor bio bourbon vanília őrlemény
 
Felső réteghez
100 g kékáfonya
100 g kesudió (előáztatott)

aft_5.jpg

Elkészítés

A datolyát kimérjük és 5 percre annyi meleg vízbe, ami éppen ellepi, beáztatjuk. Ha medjool datolyát használunk, ez a lépés kimarad, mivel az egy sokkal puhább és krémesebb állagú datolya fajta. A kimért mandulalisztet összekeverjük a késhegynyi sóval. A datolyáról leöntjük az áztatóvizet és aprítógépben addig keverjük a mandulaliszttel, amíg formázható masszát nem kapunk. Ha ez megvan, akkor a kókuszolajjal lehelet vékonyan kikent tortaforma aljába tesszük és elsimítjuk.

A középső réteg elkészítéséhez a kesudiót célszerű előáztatni (min. 4 max. 8 órára), mert ez adja meg a tortának a krémes állagot. A középső réteg minden összetevőjét nemes egyszerűséggel aprítógépben addig keverjük, amíg krémes állagot nem kapunk, ezt halmozzuk a datolyás-mandulás alapra.

A felső rétegnél az áfonyát az előáztatott kesudióval szintén krémesre keverjük és ráhalmozzuk a torta tetejére. Ezt követően pár órára behűtjük, hogy a későbbiekben szépen tudjuk szeletelni. Ha nincs ennyi időnk, akkor egy fél óra hosszára a fagyasztóba is be lehet tenni. Friss gyümölccsel, szeletelt mandulával szépen lehet díszíteni.

aft_3.jpg


Jó, ha tudjuk!

Tápanyagban igen gazdag és laktató sütemény. A hozzávalók arányain természetesen némileg lehet változtatni. Ha esetleg az alap száraznak bizonyulnak 1-2 kk növényi tejjel puhítható. Ha citromosabb ízvilágot szeretnénk belecsempészni, akkor a középső réteghez adjunk hozzá pár csepp Lecker’s bio citromolajat.

Áfonya helyett más gyümölcsöt is használhatunk. Ha esetleg nagyon fanyar lenne, akkor ehhez a réteghez is adható agavé szirup. Az agavé szirup kiváló cukorhelyettesítő lehet. Habár nem kalóriamentes, a glikémiás indexe alacsony (55 alatti), lassan és egyenletesen emeli meg a vércukor szintet.

A kesudió tápanyagban gazdag. Igen jó magnézium, természetes kalcium, B2, B3, B6 és E-vitamin forrás. Más magokhoz képest alacsonyabb a zsírtartalma és nem tartalmaz koleszterint sem. Ha előre beáztatva fogyasztjuk úgy szervezetünk enzimkészletét is megkíméli. A tortát elkészítést követően mindenképpen hűtve tároljuk.

Mint minden ételnél, a süteményeknél is hangsúlyozzuk, hogy mindenből a legjobb alapanyagokat használjuk, és a gyümölcsöket lehetőleg vegyszermentes gazdálkodásból szerezzük be annak érdekében, hogy az ízhatás tökéletes, az elkészített sütemény pedig valóban tápláló, ne csak mutatós legyen!

Üzletünkben minden alapanyag (a friss gyümölcs kivételével) beszerezhető!

Jó étvágyat kívánunk!

aft_1.jpg