Tejmentes tárkonyos zöldbab leves

A téli évszakokban aranyat érő meleg levesek egyik fénypontja. Lágy, mégis egyedi ízvilágot képvisel. Tökéletes első fogás ebédre vagy egy könnyed vacsorára.

Hozzávalók

(kb. 8 adag)

600 gr Ardo bio gyorsfagyasztott zöldbab

5-6 db sárgarépa

2-3 db fehérrépa

3 db nagyobb fej vöröshagyma

1 db tv paprika

1-2 db fokhagyma gerezd

1 kisebb csokor petrezselyem

3-4 ek Pithari extra szűz olíva olaj

3-4 tk Éden prémium parajdi só

3-4 tk Lakhsmy tárkony

4-5 ek Nagykun rizsliszt

200 ml The bridge bio rizskrém tejszín

3,5-4 l tisztított vagy forrásvíz

szükség esetén (és ízlés szerint) Biorganik bio citromlé

szükség esetén (és ízlés szerint) 2-3 tk Naturmind mauritiusi nádcukor

bab_4.jpg

Elkészítés

A zöldségeket meghámozzuk. A répákat felkarikázzuk, a petrezselymet és egy vöröshagymát felaprítjuk. Az aprított, enyhén sózott hagymát olívaolajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a karikázott répákat, fokhagymát és fedő alatt közepes hőfokon, időnként megkevergetve 3-4 percig pirítjuk a zöldségeket. Ettől a lépéstől sokkal ízletesebb lesz a levesünk. Végül hozzáadjuk a tisztított zöldbabot és (immáron magasabb hőfokon) néhány percig pároljuk még.

Felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a két egészben hagyott vöröshagymát, a tisztított és félbevágott tv paprikát, a tárkonyt majd ízlés szerint sózzuk. A sót ilyenkor még óvatosan adagoljuk, amikor a leves már forrt egyet, akkor még lehet pótolni, ha kevés lenne.

Közepes lángos félig lefedve főzzük. Nagyjából 35-40 perc alatt megfőnek a zöldségek és összeérnek az ízek. Ez idő alatt elkészítjük a habarást. A rizslisztet csomómentesre keverjük a rizskrém tejszínnel, majd amikor a zöldségek megpuhultak a levesben, folyamatos kevergetés mellett belecsurgatjuk.

Végül az utolsó és talán a leglényegesebb lépés következik. Megkóstoljuk és a szánk ízéhez igazítjuk. Ha nem elég savanykás, akkor citromlé apránkénti hozzáadagolásával tudunk rajta igazítani. Viszont ebben az esetben az is elképzelhető, hogy a megfelelő ízvilág elérése érdekében 2-3 teáskanál nádcukor hozzáadása is szükséges lehet. Ne feledjük, ettől az étel nem édes, hanem pikáns lesz.

bab_3.jpg

Jó, ha tudjuk!

A tárkonyos zöldbableves ízharmóniáját az enyhén savanykás ízvilág biztosítja, ezért ha a leves elkészültével úgy érezzük, valami hiányozhat, akkor a citromlé és a cukor (nagyon apránként történő) adagolásával tudunk az ízeken finomítani.

A rizsliszt óriási előnye, hogy általában a belőle készült habarás nem csomósodik be, amikor a félkész ételhez adagoljuk. Funkciója, hogy kissé testesebbé teszi a leves állagát, de nem kell megijedni attól, hogy az esetleg nagyon besűrűsödik, ugyanis ekkora mennyiségnél ez elveszik.

A cukor hozzáadásától nem kell félnünk. A cukrot többnyire csekély mennyiségben, fűszerként használjuk a receptekben, ha valaki mégis valamilyen okból kihagyná alkalmazását, úgy helyettesítheti pl. Dia-wellness négyszeres erősségű cukorhelyettesítővel.

Mint minden ételnél ennél is hangsúlyozzuk, hogy mindenből a legjobb alapanyagokat használjuk, és a zöldségeket lehetőleg vegyszermentes gazdálkodásból szerezzük be annak érdekében, hogy az ízhatás tökéletes, az elkészített étel pedig valóban tápláló, ne csak mutatós legyen!

Üzletünkben minden alapanyag (a friss zöldségek kivételével) beszerezhető!

Jó étvágyat kívánunk!