Penne növényi sajtkrémes karfiolmártásban

Ízletes, krémes, remekül variálható glutén- és tejmentes egytálétel. Rövid idő alatt, egyszerűen elkészíthető, nélkülözve a nemkívánatos ízfokozókat és egyéb adalékokat.  

Hozzávalók

(kb. 6 adag)

1 db nagyobb karfiol

1-2 gerezd fokhagyma

250 g Piaceri gluténmentes félbarnarizs penne

80-100 g Alsan bio margarin (növényi)

50-60 g Nagykun rizsliszt

500-600 ml The bridge bio gluténmentes mandula ital

250 g Naturmind gluténmentes sörélesztőpehely

200 g Violife növényi sajt pizzára

1-2 tk Byodoo gluténmentes mustár

½ kk Greenmark bio őrölt feketebors

2-3 tk Éden prémium parajdi só

karfp_2.jpg

Elkészítés

A karfiolt konyhakészre előkészítjük. Meghámozzuk és rózsáira szedjük. Szokatlan módon a tésztával együtt fogjuk megfőzni, ezért inkább közepes méretűre bontsuk szét, mert ha túl apróra sikerül szétfő, ha nagyobbacskák maradnak, akkor pedig nem fog átfőni. A pennét enyhén sós forrásban levő vízben elkezdjük főzni, úgy hogy hozzáadjuk a karfiolrózsákat is. Nagyjából egyszerre lesz jó a karfiol és a tészta is, de a karfiolokat még a tészta leszűrése előtt óvatosan kiszedjük egy edénybe. Ha ezzel megvagyunk, a tésztát leszűrjük, de nagyon fontos, hogy a főzővíz felét ne öntsük ki, hanem tegyük félre, mert ezzel fogjuk kissé dúsítani a mártásunkat.

Egy nagyobb edényben (akár wokban) felolvasztjuk a növényi vajat, hozzáadjuk a rizslisztet és 1-2 perc alatt kissé megpirítjuk. Amikor úgy ítéljük meg, hogy jó, rántást készítünk belőle. Apránként hozzáadagoljuk a kimért növényi tejet végül egy krémes mártást kapunk. Hozzáadjuk a sörélesztőpelyhet, belereszeljük a violife növényi sajtot és jól elkeverjük, majd ekkor a félretett főzőlével a kívánt állag elérésig hígítjuk. Adunk hozzá ízlés szerint mustárt, sót-borsot, majd alacsony hőfokon 1-2 percig folyamatos kevergetés mellett készre főzzük. Ekkor hozzáadjuk a már megfőtt karfiolt és óvatosan összeforgatjuk. A kifőzött félbarnarizs pennével tálaljuk.

karfp_1.jpg

Jó, ha tudjuk!

Amennyiben a barnarizs penne valakinek nem kívánatos, bármilyen tésztát választhat hozzá ízlés szerint. Elérhető többféle gluténmentes, csökkentett szénhidrát tartalmú, durum, tönköly, vagy alakor ősbúza tészta is.

A mandula ital gluténmentes zabitallal is helyettesíthető.

Mint minden ételnél ennél is hangsúlyozzuk, hogy mindenből a legjobb alapanyagokat használjuk, és a zöldségeket lehetőleg vegyszermentes gazdálkodásból szerezzük be annak érdekében, hogy az ízhatás tökéletes, az elkészített étel pedig valóban tápláló, ne csak mutatós legyen!

Üzletünkben minden alapanyag (a friss zöldségek kivételével) beszerezhető!

Jó étvágyat!