Paprikás növényi sajt

Aki kerüli az állati eredetű sajtok fogyasztását, igazán örülni fog ennek a receptnek. Bár nem a trappista sajt növényi alternatívája, mégis a sajtok intenzív ízvilágát fedezhetjük fel benne. Fűszeres aromája kiválóan illik hidegtálakhoz, szendvicsekhez, de akár pirítós kenyérhez is.

Hozzávalók

(kb. 6 adag)

150 g Naturfood kesudió

40 g Naturmind gluténmentes sörélesztő pehely

1 ek Rapunzel bio agar-agar v. Éden prémium agar-agar

1 tk Éden prémium parajdi só

1-2 tk Fűszerész füstölt pirospaprika

½ kk Lakhsmy cayenne bors

½ kk Sonnentor bio kurkuma

1 kk kókuszolaj

1-2 gerezd fokhagyma

1 bio citrom leve

350 ml forrás vagy tisztított víz

papsa_2.jpg

Elkészítés

A száraz hozzávalókat (kesudió, sörélesztőpehely, só, füstölt paprika, cayenne bors, kurkuma) kimérjük, és jól össze keverjük. Következő lépésben ezeket össze turmixoljuk 175 ml vízzel és a citrom levével.

A víz másik felében csomómentesen elkeverjük az agar-agart és felforraljuk. Amikor forr, hozzáadjuk az összeturmixolt fűszeres-kesudiós masszát, jól elkeverjük és 2-3 percig folyamatos kevergetés mellett közepes hőfokon főzzük.

Amikor elkészültünk az előkészített formát hajszálvékonyan átkenjük kókuszolajjal, majd beleöntjük a meleg krémet. Hűvös helyre tesszük, majd amikor már a hőmérséklete engedi, betesszük a hűtőbe.

papsa_3.jpg

Jó, ha tudjuk!

A fűszerekkel mindenki ízlése szerint tud variálni. Ha valaki csípősebben szereti, tehet bele chillit vagy több cayenne borsot. De ugyanez igaz a fokhagymára is.

Amennyiben a kesudiót 1-2 órára beáztatjuk felhasználás előtt, úgy könnyebb lesz turmixolni, inkább krémesebb, nem darabosabb lesz az állaga a sajtnak, valamint kevésbé fogja terhelni az emésztőrendszerünket.

Amikor betesszük a hűtőbe, még ne fedjük le az edényt, mert a masszánk még nem teljesen hideg, és ha a pára lecsapódik, az eláztatja a sajt egy részét. Pár óra vagy egy fél nap elteltével már biztosan meghűlt rendesen akkor már le is kell takarni, különben kiszárad.

Mint minden ételnél, ennél is hangsúlyozzuk, hogy mindenből a legjobb alapanyagokat használjuk, és a zöldségeket lehetőleg vegyszermentes gazdálkodásból szerezzük be annak érdekében, hogy az ízhatás tökéletes, az elkészített étel pedig valóban tápláló, ne csak mutatós legyen!

Üzletünkben minden alapanyag (a friss zöldségek kivételével) beszerezhető!

Jó étvágyat kívánunk!