Fehérjedús, zöldséges vagdalt

Fűszeres ízvilágú növényi vagdalt, fehérjében és rostban gazdag. Rendkívül ízletes, jól harmonizál natúr körettel, savanyúsággal. Igen laktató és sokkal könnyebben emészthető, mint a húsból elkészített társa. Hidegen és melegen is sokoldalúan fogyasztható. Hétköznapi és ünnepi ételként is remekül megállja a helyét minden tányéron!

Hozzávalók

(kb. 6 adag)

500 g Prémium Basmati rizs

100-120 g Biorganik bio vöröslencse

100 g Violife növényi sajt pizzára való mozzarella ízesítésű

50 g Biorganik bio napraforgó mag

50 g Greenmark bio hántolatlan szezámmag

2-3 tk Bio Berta bio paradicsomsűrítmény

4 ek Biorganik bio tamari szójaszósz

1 tk Byodoo bio enyhén csípős mustár (cukormentes)

2 db közepes méretű vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

100-150 g gomba

150-200 g sárgarépa

1 kisebb csokor petrezselyem

1 db nagyobb kápia paprika

1 kisebb póréhagyma darab, kb. 5 cm (általában a végén levő zöld rész ízletesebb erre a célra)

3-4 db kb. 15cm hosszú szárzeller

1-2 kk Naturmind himalája só,

1-2 kk Greenamark bio őrölt bors,

1-2 kk Greenmark bio morzsolt oregano

1 kk Greenmark bio kakukkfű (elhagyható)

1-2 db bio tojás

8 ek kenyérmorzsa

Pithari extra szűz olívaolaj

vagd_1.jpg

Elkészítés

A zöldségeket konyhakész állapotba előkészítjük, meghámozzuk és apróra vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát egy nagyobb serpenyőbe, vagy wokba tesszük, a gombát külön edénybe, a többi zöldséget (sárgarépa, szárzeller, kápia, póréhagyma) pedig szintén egy külön edénybe félretesszük.

A serpenyőbe tett hagymához adunk pár evőkanál olívaolajat, fél kávéskanálnyi sót és közepes hőfokon üvegesre pároljuk, ezt követően hozzáadjuk az aprított gombát és pár percig tovább pirítjuk. Utána jöhet bele a többi aprított zöldség és lefedve pároljuk tovább az egészet. 2-3 perc elteltével levesszük a serpenyőről a fedőt és nagy hőfokra állítva elkezdjük pirítani a zöldséges egyveleget.

Közben előkészítjük a vöröslencsét, azaz szűrőn bő vízsugár alatt alaposan átmossuk, addig, amíg már nem habosodik, majd félretesszük.

Amikor a zöldségek egyenletesen átpirultak (nem kell, hogy megégjen), hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, a szójaszószt, a vöröslencsét és a vizet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a mustárt, a magokat és a fűszereket is. Lefedve néhány percig tovább főzzük az egészet, hogy a lencse is átpuhuljon, majd levesszük róla a fedőt és addig pirítjuk nagy hőfokon folyamatosan kevergetve, amíg egy száraz masszát nem kapunk. Ha ez kész kicsit félretesszük hűlni.

Amikor már langyos a kész massza, akkor belereszeljük a mozzarella ízesítésű violife növényi sajtot, hozzáadjuk az aprított petrezselymet és jól elkeverjük. Állagtól függően tehetünk még bele 1-2 bio tojást, de ebben az esetben szükséges hozzávaló a néhány kanál kenyérmorzsa is. Ha úgy gondoljuk, hogy a vagdaltunk tojás és kenyérmorzsa nélkül is jól formázható, akkor egy sütőpapírral kibélelt tűzálló tálba vagy egy kisebb formába tesszük, jól lenyomkodjuk, hogy tömör legyen és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Basmati rizzsel tálaljuk, amelynek az elkészítése igen egyszerű. Jó alaposan átmossuk a rizst, majd !forrásban! levő vízben főzzük 12-15 percig (mintha tésztát főznénk). Amikor érezzük, hogy már puha leszűrjük, tálaljuk. Savanyúságként metélt fogyasztását javasoljuk hozzá.

vagd_4.jpg

Jó, ha tudjuk!

Rendkívül ízletes étel, elkészítése egyszerű, azonban időigényes. Ezért ha tudjuk azt, hogy esetleg sietnünk kell, úgy célszerű előre meghámozni és felaprítani a hozzávalókat. A petrezselyem zöldet mindig frissen aprítsuk, és lehetőleg aprítóban, mivel az apróbbra és gyorsabban vág, mint mi, valamint így jön ki legjobban a petrus utánozhatatlan aromája.

Ha valaki valamilyen okból kihagyná a tojást, akkor további két lehetősége van. Vagy nem kell teljesen kiszárítani a zöldséges masszát, mert akkor nehezen lesz formázható, vagy a hozzáadott tojásokat vízben elkevert chia maggal helyettesítheti. Két evőkanál vízben elkevert (és pár percig áztatott) egy evőkanál chia mag felel meg kb. egy darab tojásnak.

A basmati rizs rendkívül tápláló lassan felszívódó szénhidrát forrás, mindemellett egy pergős állagú tökéletes köret a vagdalthoz.

Mint minden ételnél ennél is hangsúlyozzuk, hogy mindenből a legjobb alapanyagokat használjuk, és a zöldségeket lehetőleg vegyszermentes gazdálkodásból szerezzük be annak érdekében, hogy az ízhatás tökéletes, az elkészített étel pedig valóban tápláló, ne csak mutatós legyen!

Üzletünkben minden alapanyag (a friss zöldségek kivételével) beszerezhető!

Jó étvágyat kívánunk!