Céklakrém - avagy mit együnk párizsi helyett..

Manapság már nem nehéz kivágnunk magunkat a bolti felvágottak csapdájából. Tökéletes példa erre a céklás sárgaborsó krém, amely igazi változatosságot varázsol a mindennapjainkba adalékanyagok, és állati eredetű hozzávalók mellőzésével. Újdonságra vágyik?! Próbálja ki!

Hozzávalók

(kb. 8 adag)

200 g Biorganik bio sárgaborsó

1-2 ek Pithari extra szűz olíva olaj

2 ek Dennree bio vagy friss céklalé

1-2 kisebb gerezd fokhagyma

1 kk Naturmind himalája só

1 kk Greenmark bio őrölt fekete bors

1 tk Lakhsmy őrölt szerecsendió

1 tk Lakhsmy őrölt koriander

1111.jpg

Elkészítés

A sárgaborsót kimérjük, nagyon alaposan átmossuk, lehetőleg addig, amíg már nem habzik, különben főzés közben fog ez jelentkezni. Majd enyhén sós vízben hozzávetőlegesen egy óra alatt puhára főzzük.

A kész sárgaborsót leszűrjük, levéből egy picit félreteszünk, ha esetleg később még szükség lenne rá hígítani. Közepes méretű edénybe tesszük és hozzáadjuk az összes többi hozzávalót (olívaolaj, céklalé, zúzott fokhagyma, só, bors, szerecsendió, koriander) majd botmixerrel krémesre keverjük. Egy sűrű pástétom állagot kell, hogy kapjunk. Ha esetleg túl száraz lenne, úgy a félretett főzőlével, vagy céklalé további hozzáadásával hígíthatunk rajta, de csak óvatosan, mert ez a krém inkább szilárdabb állaggal állja meg a helyét.  Tehetjük kókuszolajjal enyhén kikent formába is, hűtve tároljuk.

ceklak_2.jpg

Jó, ha tudjuk!

Amennyiben a sárgaborsót előre beáztatjuk 1-2-3 óra hosszára, úgy rövidebb idő alatt megfő majd.

A koriander esetében nem szerencsés, ha frissen őröljük, mert annak erősebb és másabb ízvilága van, tehát ragaszkodjunk inkább az üzletben, már őrölt formában kapható fajtájához.

Az elkészült (és pár óra hossza alatt összeérlelődött) pástétom íze meglepően hasonlít a felvágottként használatos párizsi ízéhez, így rendkívül jól megállja a helyét szendvicsekben friss konyhakerti zöldségekkel, de pirítóshoz is tökéletes választás lehet.

Ha valaki szeletelhető állagúra szeretné elkészíteni, akkor agar-agar használatával (növényi zselésítő) ezt el tudja érni.

Mint minden ételnél, ennél is hangsúlyozzuk, hogy mindenből a legjobb alapanyagokat használjuk, és a zöldségeket lehetőleg vegyszermentes gazdálkodásból szerezzük be annak érdekében, hogy az ízhatás tökéletes, az elkészített étel pedig valóban tápláló, ne csak mutatós legyen!

Üzletünkben minden alapanyag (a friss zöldségek kivételével) beszerezhető!

Jó étvágyat kívánunk!