Zellerkrém - Növényi pástétom, amit nem lehet nem szeretni...

Ez az egyik kedvencünk. Annyira finom, hogy aki egyszer megkóstolja, többé nem feledi. Gyerekek-felnőttek egyaránt szeretik, sőt még azok is, akik a zellertől sajátos ízvilága miatt idegenkednek. Nem lehet nem kipróbálni…

Hozzávalók

(kb. 8 adag)

2 db nagyobb (ökölnyi) zeller gumó

1-2 tk Eccofoood Vega-mix

1-1,5 dl (5-6 ek) Biogold bio napraforgó olaj (hidegen sajtolt, nem szagtalanított)

1-2 gerezd fokhagyma

1-2 kk Naturmind himalája só

1 kk Greenmark bio őrölt fekete bors

2-3 tk Biorganik bio citromlé

1-2 tk Lakhsmy metélőhagyma

0,5 liter forrás- vagy tisztított víz a főzéshez (hozzávetőleges mennyiség)

2,5 dl forrás- vagy tisztított víz a végén a hígításhoz (hozzávetőleges mennyiség)

1111.jpg

Elkészítés

A zellereket meghámozzuk, megmossuk, apróra vágjuk, és enyhén sós, vega-mixes vízben 20-30 perc alatt puhára főzzük.

Ha elkészült hűlni hagyjuk, és amikor már langyos vagy teljesen hideg hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sót, borsot, citromlevet, 1 dl napraforgó olajat, és 1 dl vizet, majd botmixerrel krémesre pürésítjük.

Ezt követően pedig mindössze annyi dolgunk maradt, hogy a szánk ízéhez igazítsuk. Először az állagára koncentráljunk: nem kell, hogy nagyon sűrű legyen, de ne is legyen túl híg, valahogy közöljük meg. Az olajtól lesz krémesebb, a víztől pedig hígabb. Utána ízleljük meg a sósságát, ha szükséges adjunk még hozzá.

A zellerkrém pikáns ízét első körben a hidegen sajtolt (kezeletlen), tehát napraforgó ízű olaj fogja megadni, amit a citromlé enyhe savanyúsága kell, hogy kiegészítsen. Variáljunk vele bátran, mert nem lehet elrontani. Ahhoz, hogy a végeredmény ehetetlen legyen, arra van szükség, hogy valamelyik hozzávalót nagyon eltúlozzuk, de amennyiben apránként adagolunk, érezni fogjuk, hogy mikor jó, mikor pont elég.

zellerk_2222.jpg

Jó, ha tudjuk!

A hozzávalóknál nem célszerű pontosan ragaszkodni a mennyiségekhez, ez tipikusan érzésre készítendő növényi krém. Ugyanis a zeller nagyságát, ízének intenzitását nem lehet előre meghatározni, hanem a többi hozzávalóval szükséges hozzá igazodni. De higgyük el leírni bonyolultabb, mint elkészíteni.

Amennyiben nem szereti valaki a zellert, akkor is érdemes ezt a pástétomot elkészíteni, ugyanis nagyon különleges, egyáltalán nem megszokott ízvilágot produkál.

Fogyasztását leginkább pirítós kenyérrel javasoljuk, tökéletes reggeli-tízórai-uzsonna-vacsora alternatíva. De remekül megállja a helyét növényi fasírtok mellé körítésként.

Ha esetleg kevés időnk van, akkor már előző nap megfőzhetjük a zellert, így aztán az elkészítése tényleg csak perceket fog igénybe venni.

Amikor olyan levest készítünk, amely hozzávalóinál szerepel a zeller is (pl. hamis gulyás, bableves, egyéb zöldségleves), akkor a leves elkészülte után érdemes a zellert nem kidobni, hanem ilyen krémet alkotni belőle. Egyrészt azért mert nem mindenki szereti magában a főtt zellert és így nem megy kárba, másrészt pedig sokkal finomabb a zeller íze, amikor más zöldségekkel együtt fő meg, így aztán ízletesebb lesz a belőle készült krém is.

 

Mint minden ételnél, ennél is hangsúlyozzuk, hogy mindenből a legjobb alapanyagokat használjuk, és a zöldségeket lehetőleg vegyszermentes gazdálkodásból szerezzük be annak érdekében, hogy az ízhatás tökéletes, az elkészített étel pedig valóban tápláló, ne csak mutatós legyen!

Üzletünkben minden alapanyag (a friss zöldségek kivételével) beszerezhető!

Jó étvágyat kívánunk!