Padlizsán-baconnel tálalt tejmentes vajbab főzelék

Az egyszerű ételeket is nagyon jól lehet reformálni, variálni. Kiváló példa erre a hagyományos vajbab főzelék. Ez a változat nem tartalmaz állati eredetű összetevőket, és a padlizsán egy újabb oldalát ismerhetjük meg. Ízletességében is csak előnyére változik.

Hozzávalók

(kb. 6 adag)

300 g vajbab

1 db kisebb padlizsán

2 db közepes vöröshagyma

1-2 ek Biorganik bio tamari szójaszósz

Folyékony füst ízlés szerint

1 kk Fűszerész füstölt pirospaprika

3-4 ek Nagykun rizsliszt

200 ml The bridge bio rizskrém tejszín

1-2 tk Naturmind himalája só

1-2 tk étkezési ecet

2-3 tk Naturmind mauritiusi nádcukor (vagy negyedannyi Dia-wellness cukorhelyettesítő)

6-8 ek Pithari extra szűz olívaolaj

2-2,5 l forrás- vagy tisztított víz

vajb_111.jpg

Elkészítés

A vöröshagymákat megpucoljuk, felaprítjuk, 3-4 ek olívaolajon, enyhén sózva 2-3 perc alatt üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a tisztított vajbabot és felengedjük annyi vízzel, ami jól ellepi és még annyi sót adunk hozzá, amennyit ízre kíván (1-2 kk). Lefedve közepes hőfokon 25-30 perc alatt puhára főzzük.

A padlizsánt meghámozzuk 8-10 darab bacon szalonnához hasonló méretű vékonyabb csíkokat vágunk belőle. Enyhén besózzuk, aminek köszönhetően 4-5 perc alatt levet enged. Ekkor kinyomkodjuk és a szójaszósszal, pár pumpányi folyékony füsttel és a füstölt paprikával bepácoljuk legalább 15 percre.

Előkészítjük a habarást a főzelékhez. A rizslisztet elkeverjük apránként a rizskrém tejszínnel, majd amikor puha a bab, apránként hozzáadagoljuk. Folyamatos kevergetés mellett 2-3 perc alatt besűrűsödik. Amikor kész az ecet és a cukor (vagy cukorhelyettesítő) hozzáadásával beízesítjük.

A pácolt padlizsán szeleteket 3-4 ek olívaolajon forró serpenyőben pirosra sütjük. Meleg főzelékkel tálaljuk.

vajb_222.jpg

Jó, ha tudjuk!

A főzelék pikáns ízét a jól adagolt ecet és cukor (vagy cukorhelyettesítő) aránya fogja megadni. Ezért ha úgy érezzük, a són kívül valami hiányozhat belőle, akkor ezekkel variáljunk, de mindig apránként, amíg el nem találjuk a megfelelő ízvilágot. Higgyük el leírni bonyolultabb, mint elkészíteni.

A pácolt, pirított padlizsánok íze megszólalásig hasonlít a pirított bacon ízéhez, így rendkívül ízletes különleges feltétet kapunk belőle.

 

Mint minden ételnél ennél is hangsúlyozzuk, hogy mindenből a legjobb alapanyagokat használjuk, és a zöldségeket lehetőleg vegyszermentes gazdálkodásból szerezzük be annak érdekében, hogy az ízhatás tökéletes, az elkészített étel pedig valóban tápláló, ne csak mutatós legyen!

Üzletünkben minden alapanyag (a friss zöldségek kivételével) beszerezhető!

Jó étvágyat!