Quinoával töltött padlizsán

Gazdag ízvilága mindenkit elvarázsol. A töltelék változatossága mellett kiválóan érvényesül a padlizsán karakteres íze. Tápláló, a quinoának és a gombának köszönhetően fehérjedús egytálétel. Tökéletes választás lehet, ha egy könnyű ebédre vagy vacsorára vágyunk!

Hozzávalók

(kb. 4 adag)

100 g Biorganik bio quinoa

2 db nagyobb padlizsán

1 db vöröshagyma

1 db kisebb tv paprika

1 db kisebb paradicsom

1 db piros kápia paprika

1 pici cukkini

1 kisebb burgonya

1 kisebb póréhagyma darab

2-3 db gombafej

1-2 tk Naturmind himalája só

1 kk Greenmark bio őrölt fekete bors

1 kk Fűszerész füstölt pirospaprika

1-1,5 dl forrás vagy tisztított víz

Pithari extra szűz olíva olaj

4444.jpg

Elkészítés

Megmossuk és félbevágjuk a két padlizsánt, a belsejét kikaparjuk kanállal annyira, hogy a héjától számítva kb. 1-1,5cm széles réteg maradjon belőle. Megkenjük olíva olajjal, picit sózzuk és sütőpapírra téve tepsiben vagy tűzálló tálban 180 fokon hozzávetőlegesen fél óra alatt puhára sütjük.

Amíg sül elkészítjük a tölteléket. Az apróra vágott vöröshagymát pici sóval, olíva olajon, alacsony hőfokon pár perc alatt üvegesre pároljuk. A kimért quinoát bő vízsugár alatt alaposan átmossuk, a vöröshagymához adjuk, fűszerezzük (őrölt bors, füstölt pirospaprika), majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel (nagyjából 1,5 dl). Beletesszük a tv paprikát és a paradicsomot, majd alacsony hőfokon 10-15 perc alatt megfőzzük. Nem kell, hogy szaftos legyen, tehát ha még kissé leveses lenne az állaga, akkor nagy hőfokon 1-2 perc alatt elfőzzük róla, úgy hogy száraz köret állaga legyen. Félretesszük.

A többi zöldséget (kápia, cukkini, burgonya, póréhagyma, gomba) apróra daraboljuk és (amennyiben időnk engedi külön-külön, ha sietünk, akkor egybekeverve) minimális olajon, pici sóval megpirítjuk.

A pörkölt alapon készült quinoából eltávolítjuk a szétfőtt paprika és paradicsom darabokat, majd összekeverjük a pirított zöldségekkel. Megkóstoljuk, ha kívánja, még sózzuk, borsozzuk. Ezzel a keverékkel megtöltjük az elősütött padlizsánokat és visszatesszük a sütőbe, 200 fokon 10 perc alatt összesütjük. A tetejét a végén megszórhatjuk reszelt Violife növényi sajttal ízlés szerint.

1111.jpg

Jó, ha tudjuk!

A quinoás pörkölt alapba tehetünk esetleg 1 gerezd zúzott fokhagymát és 1 ek vörösbort is az eredeti hozzávalókon felül, mert így pikánsabb lesz az alap ízvilága.

Nagyon fontos, hogy a quinoát alaposan átmossuk, mielőtt felhasználjuk, különben kesernyés íze lesz.

Kicsit másabb íze van a zöldségeknek, ha külön-külön ill. ha együtt pirítjuk meg őket. Érdemes kipróbálni mindkét verziót.

Annyira ízletes önmagában is, hogy köret nélkül fogyasztható. Ha mégis szeretnénk kiegészíteni valamivel, akkor készítsünk mellé friss zöldség salátát.

Mint minden ételnél, ennél is hangsúlyozzuk, hogy mindenből a legjobb alapanyagokat használjuk, és a zöldségeket lehetőleg vegyszermentes gazdálkodásból szerezzük be annak érdekében, hogy az ízhatás tökéletes, az elkészített étel pedig valóban tápláló, ne csak mutatós legyen!

Üzletünkben minden alapanyag (a friss zöldségek kivételével) beszerezhető!

Jó étvágyat kívánunk!