Hummuszos zöldséges tönköly spagetti

Kellemesen intenzív ízvilágú, fehérjében és rostban gazdag, laktató egytálétel. A csicseriborsós alap tökéletesen harmonizál a friss zöldségekkel, amit megfelelően kiegészít a rostban gazdag, tojás nélküli tésztával történő párosítás. Friss jégsalátával javasoljuk tálalni, ami üdítően hat köretként. Állati eredetű zsiradékot és összetevőt egyáltalán nem tartalmaz, ezzel szemben kiemelendő összetevője a kiváló minőségű görög extra szűz olívaolaj, aminek számos kedvező élettani hatása ismeretes.

Hozzávalók

(kb. 6 adag)

350 g Rédei bio tönköly spagetti

150 g Biorganik bio csicseriborsó liszt

3 ek Rapunzel világos tahini krém

20 g Rapunzel napon szárított paradicsom

5-6 ek Pithari extra szűz olíva olaj

10 dkg friss spenót

2-4 gerezd fokhagyma

1 nagyobb lilahagyma

1 bio citrom leve

1 tk Naturmind himalája só

3333.jpg

Elkészítés

Feltesszük forrni a spagettinek az enyhén sózott vizet egy fazékban. Fontos, hogy a főzővíz ne legyen sótlan és ne is legyen túlsózva, mert a tészta leszűrése után szükségünk lesz még rá.

Amíg a víz felforr, előkészítjük az alapanyagokat. Megpucoljuk a hagymákat, valamint ízlés szerint felvágjuk kisebb csíkokra, vagy apróbb darabokra a spenót leveleket.

Ezt követően a 150 g csicseriborsó lisztet kimérjük egy edénybe, majd hozzá keverjük az 1 teáskanál sót. Hozzá adjuk a 2 gerezd zúzott fokhagymát, a 3 evőkanál tahini krémet, kb. 3 evőkanál olívaolajat és az 1 citrom levét. Ezeket egy villával össze pépesítjük. Először lehet, hogy nehezebben megy, de a végére egy jó sűrű masszát kapunk. Ha ez megvan, félre tesszük.

Amennyiben a vizünk időközben forrásnak indult, úgy kifőzzük a tésztát 8-10 perc alatt, majd a főzővizet leszűrjük róla egy másik edénybe, mert szükségünk lesz rá. A tésztát pedig miután leszűrtük célszerű átmosni bő, hideg víz alatt, hogy ne tapadjon össze. De ennek elkerülése érdekében akár egy pici olajat is tehetünk rá, majd jól keverjük át.

Következő lépésben a lilahagymát 1-2 evőkanál olajon egy nagyobb serpenyőben (esetleg wokban) egy csipet só hozzáadásával alacsony hőfokon üvegesre pároljuk. Hozzá adjuk a fokhagymát majd a napon szárított paradicsomokat és már egy kicsit nagyobb hőfokon tovább pirítjük 1-2 percig, végül hozzá adjuk az aprított spenótot, jól elkeverjük, majd 1 perc további fonnyasztás után kész. Ezt is félretesszük.

Elővesszük a korábban elkészített csicseriborsó lisztes masszánkat és a már langyos, leszűrt tésztafőző levet elkezdjük apránként hozzáadagolni. Addig adagoljuk folyamatos keverés mellett, amíg egy közepesen híg állagú mártást kapunk. Ügyelni kell rá, hogy csomómentes legyen, ezért kell apránként fokozatosan adagolni. A főzőlevünk, ha minden igaz még nem fogyott el teljesen, de még ne öntsük ki, mert még mindig szükségünk lehet rá.

A serpenyőben fonnyasztott zöldeket (lilahagyma, szárított paradicsom, spenót) ismét feltesszük a tűzhelyre alacsony hőfokon, és lassan elkezdjük összekeverni a mártásunkkal. Időnkénti kevergetés mellett hagyjuk, hogy 2-3 perc alatt rottyanjon egyet, és ezzel kész. Amennyiben a hőhatás következtében visszasűrűsödött a mártásunk, úgy főzőlével kell még hígítani az állagán ízlés szerint. Tönköly spagettivel, bébispenóttal és koktélparadicsommal tálaljuk.

2222.jpg

Jó, ha tudjuk!

A tönköly spagetti sokkal táplálóbb, és ízletesebb, mint a sima ipari tésztalisztekből készült tészták, ezért azoknál sokkal jobb választás lehet. Amennyiben valakinek ügyelnie kell a szénhidrát bevitelre vagy figyelemmel kell lennie a vércukorszint miatt a táplálkozásra, úgy mindenképpen javasolt teljes kiőrlésű tönköly, ill. durum tésztát vagy közvetlenül szénhidrátcsökkentett tésztát választani köretként, hiszen ezeknek lassabb a felszívódása és nem terheli annyira szervezetünket. Gluténérzékenység esetén az üzletben kapható gluténmentes tészták széles választéka adhat kíváló alternatívát, ilyen pl. félbarna rizsből készült spagetti is. Bátran variáljunk!

A tahini (szezám) krém esetében célszerűbb a világosabbat választani, ugyanis az nem annyira kesernyés. Ez utóbbival is ízletes végeredményt kapunk, azonban ízvilága sokkalta markánsabb.

Ha nincs otthon bio citromunk, akkor az Biorganik bio citromlével is helyettesíthető.

Mint minden ételnél ennél is hangsúlyozzuk, hogy mindenből a legjobb alapanyagokat használjuk, és a zöldségeket lehetőleg vegyszermentes gazdálkodásból szerezzük be annak érdekében, hogy az ízhatás tökéletes, az elkészített étel pedig valóban tápláló, ne csak mutatós legyen!

Üzletünkben minden alapanyag (a friss zöldségek kivételével) beszerezhető!

Jó étvágyat kívánunk!

4444.jpg