Hamis hajdinás gulyásleves

Klasszikus gulyás ízvilág, állati eredetű összetevők nélkül. Könnyen emészthető, rostban gazdag, tápláló és rendkívül finom. Mindenkinek ajánljuk, nem csak azoknak, akik kerülik a hús fogyasztását. Kicsik, nagyok egyaránt imádják!

Hozzávalók

(kb. 12 adag)

250 g Biorganik bio hajdina

200 g sárgarépa

100 g fehérrépa

3-4 db közepes burgonya

2-3 gerezd fokhagyma

3 db vöröshagyma

1 db tv paprika

1 db paradicsom

1 db kisebb zeller zöldjével

1 db szárított chilli paprika

1-2 ek Éden prémium parajdi só

1-2 ek Barco kókuszolaj

1 tk Lakhsmy őrölt fűszerkömény

1 tk Fűszerész őrölt füstölt pirospaprika

1 kk Greenmark bio őrölt fekete bors

4-5 liter forrás- vagy tisztított víz

3333.jpg

Elkészítés

A zöldségeket konyhakészre előkészítjük (meghámozzuk, megmossuk). Kimérjük a hajdinát és bő vízsugár alatt alaposan átmossuk. Egy nagyobb fazekat veszünk elő, amiben készítünk egy hajdinás pörkölt alapot.

A vöröshagymából kettő darabot felaprítunk, kissé megsózzuk és érzéssel pár ek. kókuszolajon, lassú hőfokon 4-5 perc alatt üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az átmosott hajdinát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, füstölt paprikázzuk, majd felöntjük durván kétszeres mennyiségű vízzel, beletesszük a tv paprika és a paradicsom felét és 8-10 perc alatt előfőzzük, mint a rendes pörköltet. Ennél a lépésnél arra kell figyelni, hogy a hajdinát nem kell szétfőzni, menet közben kóstolgassuk, és ha már enyhén puha, de még roppanós, akkor kész, ugyanis a levesben fog teljesen megfőni. A sózásnál és fűszerezésnél vegyük figyelembe, hogy az átlagos „pörköltnél” egy picit töményebbre, ízesebbre szükséges készítenünk a hajdina pörköltünket, hiszen ez képezi a leves alapját és ezt fogjuk felhígítani. Ha nem elég ízes, akkor a levesünk is ízetlen lesz. Pikánsabb lesz a pörkölt alap íze, ha teszünk hozzá 1-2 gerezd fokhagymát és 1-2 ek vörösbort.

Amíg készül a hajdinás pörkölt alap felkarikázzuk a sárgarépát, fehérrépát, kockákra vágjuk a burgonyát, megmossuk őket. Amikor úgy ítéljük meg, hogy a pörkölt alapunk elég ízes és a hajdina állaga is megfelelő, akkor hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, együtt pirítjük 1-2 percig, majd felengedjük 4-4,5 liter vízzel. Ekkor beletesszük a paprika és a paradicsom másik felét, a kimaradt hagymát, fokhagymát, a zellert a zöldjével, a szárított chilli paprikát (elhagyható), valamint egy jó teáskanál fűszerköményt.

Közepes hőfokon elkezdjük főzni. Pár perc elteltével, amikor már meleg a leves, de még nem forr, megkóstoljuk, hogy mennyire sós. Általában ilyenkor még szükséges hozzáadni 1-2 teáskanállal, de ez a mennyiség egyénenként változhat. Kevergessük és kóstolgassuk addig, amíg úgy gondoljuk, hogy most már kellően jó az ízvilága. Mindig inkább apránként adjuk hozzá, mert ha egyszer elsózzuk utána már nehéz korrigálni.

Amikor felforrt a leves, vegyük lejjebb és közepes hőfokon főzzük egy jó 35-40 percet, ennyi idő alatt megpuhulnak a zöldségek és az ízek is összeérnek.

Ha kész a leves és egy kicsit meghűlt távolítsuk el belőle a fölösleges hozzávalókat (egész vöröshagyma, fokhagyma, tv paprika, zeller). Friss kenyérrel tálaljuk.

6666.jpg

Jó, ha tudjuk!

Ez a leves – bár a hús helyett hajdinával készül – megtévesztésig olyan ízű, mint az eredeti gulyásleves. A titok a tömény ízes pörköltalapban és a hozzávalók jó minőségében rejlik. További pikánsságát emellett a zeller és a jó fűszerkömény adja meg, tehát ha menetközben úgy érezzük, hogy valami esetleg hiányzik, akkor ezekkel egy kicsit tudunk variálni.

A hajdina rendkívül jó tápértékkel bíró gabona és kiváló rostforrás. Aki nem szereti az is bátran elkészítheti ezt a levest, ugyanis egyáltalán nem érezni benne a jellegzetes ízét.

Ha valakinek ez a mennyiség esetleg sok (egy 4 tagú családnak 2-3 evésre elég) akkor nyugodtan felezheti az adagokat.

Mint minden ételnél, ennél is hangsúlyozzuk, hogy mindenből a legjobb alapanyagokat használjuk, és a zöldségeket lehetőleg vegyszermentes gazdálkodásból szerezzük be annak érdekében, hogy az ízhatás tökéletes, az elkészített étel pedig valóban tápláló, ne csak mutatós legyen!

Üzletünkben minden alapanyag (a friss zöldségek kivételével) beszerezhető!

Jó étvágyat kívánunk!