Gyümölcsös mandulás pite

Gyümölcsös ízekben gazdag, tömör süti, aminek csodás előnye, hogy egy szelet is tökéletesen kielégíti édesség utáni vágyunkat, úgy, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Igazi különlegesség, nemcsak a hétköznapokat dobja fel, de kiváló ünnepi vagy alkalmi édesség.

Hozzávalók

(kb. 10 adag)

 

A tésztához

250 g Spájzold be! Királybúza liszt

150 g Naturbit mandulaliszt (v. őrölt mandula)

200 g Szafi por eritrit

2 tk Lecker’s foszfátmentes sütőpor

1 tk (csapott) Naturmind himalája só

1 ampulla Lecker’s bio narancsolaj v. 1-2 bio narancs héja

150 ml Pithari extra szűz olívaolaj

2-3 tk Dennree bio almaecet

3-4 ek forrás- vagy tisztított víz

 

A gyümölcsös töltelékhez

500 g hámozott, nyers alma

60 g Naturfood aszalt gyömbér

60 g Naturfood aszalt meggy v. cseresznye

60 g Naturfood aszalt vörösáfonya

100 g Naturfood pekándió

75 g Naturfood szeletelt mandula

1 ampulla Lecker’s bio citromolaj v. 1-2 bio citrom reszelt héja

½ tk Sonnentor bio ceyloni fahéj (őrölt)

½ tk Lakhsmy őrölt szerecsendió

200 ml Grante 100% mangólé

150 ml száraz fehérbor (elhagyható)

2222.jpg

Elkészítés

Az elkészítés folyamatát praktikusabb a töltelékkel kezdeni, ugyanis ennek több idő kell, mint magának a tésztának. Az almát meghámozzuk, és egészen apróra daraboljuk. Az aszalt gyümölcsöket és a pekándiót szintén ízlés szerint aprítjuk (mivel ez a folyamat több időt vesz igénybe, ezért előző nap elő is készülhetünk vele). Ha ezzel megvagyunk, egy közepes edénybe kimérjük a száraz fehérbort (elhagyható) és a mangólevet, majd hozzáadunk mindent, amit előzőleg felaprítottunk. Beletesszük a citrom olajat, a fahéjat és a szerecsendiót, majd addig főzzük közepes hőfokon, időnként megkevergetve az egészet, amíg egy tölteléknek való szárazabb gyümölcsös masszát nem kapunk. Ez hozzávetőlegesen 20-25 perc alatt készül el.

Amíg a töltelék rotyog, a sütemény tésztája nagyon egyszerűen elkészíthető. Kimérjük egy tálba a száraz hozzávalókat, jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat és jól összedolgozzuk. Kezdetben nehézkes lehet ez a folyamat, mert a hozzávalóknak köszönhetően viszonylag morzsolódós tészta lesz a végeredmény, amit az általunk kiválasztott közepes méretű kb. 20x40 cm sütőpapírral bélelt sütőformába nyomkodunk. Arra figyeljünk, hogy ne legyen se túl vékony, se túl vastag az eloszlatott tészta, és a forma oldalára is csak 1-2 cm magasságig nyomkodjuk fel, mert a súlyánál fogva vissza tud hajolni elősütésnél, ami menet közben megnehezítheti a dolgunkat. Ha ezzel megvagyunk, közepes hőfokon 5-10 perc alatt süssük elő a mandulás sütemény alapot.

Mire a sütemény alapunk elősül, kissé megpirul, addigra már kész lesz a gyümölcsös töltelék is. Végül az elősütött tésztára halmozzuk a tölteléket és 15-20 perc alatt összesütjük az egészet.

Önmagában, vagy akár hideg, tejmentes vaníliás öntettel, fagylalttal tálalható.

4444.jpg

Jó, ha tudjuk!

Az aszalt gyümölcsök ízlés szerint variálhatóak, de arra érdemes figyelni, hogy az alapanyagok ne legyenek túl édesek (ezért nincs benne mazsola), mert akkor a gyümölcsös réteg már túlon-túl tömény is lehet.

Nem olyan időigényes az elkészítése, amennyiben előre feldaraboljuk a gyümölcsös töltelékhez a hozzávalókat.

Mint minden ételnél, a süteményeknél is hangsúlyozzuk, hogy mindenből a legjobb alapanyagokat használjuk, és a gyümölcsöket lehetőleg vegyszermentes gazdálkodásból szerezzük be annak érdekében, hogy az ízhatás tökéletes, az elkészített sütemény pedig valóban tápláló, ne csak mutatós legyen!

Üzletünkben minden alapanyag (a friss gyümölcs kivételével) beszerezhető!

Jó étvágyat kívánunk!

3333.jpg