Tejmentes zöldborsó főzelék

A borsófőzelék nem egyszerűen csak egy főzelék! Kicsik-nagyok egyaránt imádják, és mindenkinek sajátos íz-illat-érzés-élménye kötődik hozzá. Valljuk be (hacsak nem utáljuk a borsót) egyszerűen nem tudunk és nem is akarunk neki ellenállni. Bár mindenki másképpen szereti fogyasztani, abban egyetérthetünk, hogy akkor élvezetes igazán, ha nem sablonos az íze. És hogy mitől lesz ilyen? Ebből a receptből kiderül.

Hozzávalók

(kb. 4 adag)

500-600 g zöldborsó

400 g Vegán Grill magyaros bászka

2 dl The bridge bio rizskrém tejszín

1 db nagyobb vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

2-3 ek Nagykun rizsliszt

1-2 kk Éden prémium parajdi só

1-2 tk Naturmind mauritiusi nádcukor vagy negyedannyi Dia-Wellnes cukorhelyettesítő

1-2 ek Barco kókuszolaj

1-2 szál petrezselyem zöldje

1-2 l forrás- vagy tisztított víz

borsfoz_333.jpg

Elkészítés

Egy közepes méretű főzőedényben kevés kókuszolajon, enyhén sózva, alacsony hőfokon pár perc alatt üvegesre pároljuk az aprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a zöldborsót, fedő alatt, időnként megkeverve, tovább pároljuk 1-2 percet. Ezután felöntjük (jó másfél- maximum kétszeres) vízzel, hozzá teszünk egy csapott kávéskanál sót és lefedve közepes lángon elkezdjük főzni.

Amíg fő előkészítjük a habarást. Egy kisebb edénybe teszünk 2-3 csapott evőkanál rizslisztet, és apránként hozzáadott vízzel csomómentesre keverjük. Ezt a rizsliszttel nagyon egyszerű kivitelezni, mert apró szemcsés és nem nagyon tud összecsomósodni. Ha ez megvan, akkor ezt a vizes-krémes állagú rizslisztet felhígítjuk a 2dl rizskrém tejszínnel és félretesszük.

Negyed óra elteltével, megkóstoljuk az éppen készülő főzelék levét. Amire kíváncsiak vagyunk, hogy mennyire édes a borsó, ugyanis ezt ennyi idő után már érezni lehet a levén is. A jó borsófőzeléknek a megfelelően hozzáadott só-cukor arány a titka. Ezt nem lehet papírformáról megtanulni, hanem rá kell éreznünk, ugyanis minden borsó más. Az egyik zsengébb, a másik érettebb, így lehet édesebb, de ízetlenebb is.

Tehát kulcsfontosságú, hogy addig kóstolgassuk és adagoljuk hozzá a sót vagy a cukrot, amíg nem érezzük, hogy megvan a harmónia. Ha semmi íze, akkor mehet bele pici (fél kávéskanál) só is, és pici (fél teáskanál) cukor is. Ha inkább édesebbnek érezzük, akkor a sóval játszunk, ha inkább sósnak érezzük, akkor a cukorral. Higgyük el, leírni bonyolultabb, mint ezen az egész folyamaton végigmenni.

Amikor úgy gondoljuk, hogy eltaláltuk az ízvilágot, akkor botmixerrel enyhén pürésítjük a megfőtt borsót, de csak annyira, hogy durván darabos maradjon. Ekkor még kellően híg az állaga, tehát helyet kaphat benne a habarásunk, amit apránként belecsurgatva és közben folyamatosan kevergetve hozzáadunk. Beletesszük az aprított petrezselymet, összeforraljuk, de mivel a rizslisztes habarásnak kell egy kis idő, amíg besűrűsödik, ezért 1-2 percig közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve főzzük, és el is készültünk!

Megcsináljuk a feltétet is. Felkarikázzuk a vegán bászkát, majd egy serpenyőben kókuszolajon, 2-3 gerezd fokhagyma hozzáadásával 3-4 perc alatt megpirítjuk. A még meleg főzelékkel tálaljuk.

borsfoz_222.jpg

Jó, ha tudjuk!

A vegán bászka, a vékony magyaros ízvilágú kolbász növényi helyettesítője, ami búza alapú, viszont szóját nem tartalmaz. Gluténérzékenység esetén más feltéttel is helyettesíthető, pl. szójavirslivel.

Nem kell félni attól, hogy vízzel és nem tejjel készül a főzelék, ugyanis nem a tej adja meg, sem az ízét sem az állagát. De amennyiben a vizes verziótól valaki idegenkedne a hagyományos tejet The bridge bio natúr rizsitallal bátran helyettesítheti.

Ha a habarás hozzáadása tompítana az ízeken, a sóval és cukorral utólag még mindig lehet variálni a pikánsságot.

Amennyiben több vizet sikerült az elején hozzáadnunk, és a habarásunk nem lenne elegendő a kívánt állag eléréséhez, egyrészt vehetünk ki merőkanállal a főzelék levéből, másrészt készíthetünk még egy kisebb adag habarást, amit utólag még beletehetünk. Ne essünk azonban abba a hibába, hogy túl sokat adunk hozzá, mert akkor a főzelékünk lisztes ízű lesz.

Ha valaki kihagyná a rizslisztet a szénhidráttartalma miatt, akkor többféle rostkeverékkel is van lehetőség sűríteni, amelyek üzletünkben elérhetőek.

Egyszerű és nagyon finom egytálétel, ezen a módon, tejtermék hozzáadása nélkül elkészítve messzemenőkig finomabb, mint a hagyományosan ismert változat.

Mint minden ételnél, ennél is hangsúlyozzuk, hogy mindenből a legjobb alapanyagokat használjuk, és a zöldségeket lehetőleg vegyszermentes gazdálkodásból szerezzük be annak érdekében, hogy az ízhatás tökéletes, az elkészített étel pedig valóban tápláló, ne csak mutatós legyen!

 

Üzletünkben minden alapanyag (a friss zöldségek kivételével) beszerezhető!

 

Jó étvágyat kívánunk!