Brokkolis chia magos rizsfelfújt

Tápanyagban igen gazdag, könnyed, ízletes étel. A brokkolis-rizs naturitását kiválóan ellensúlyozza a gombaragu finom intenzitása. Egyszerű, azonban annál különlegesebb és látványosabb étek, ami akár ünnepi fogásként is tálalható.

Hozzávalók

(kb. 4 adag)

130-150 g Lorenzo jázmin rizs

3-4 ek Naturmind chia mag

25 g dr. Chen szárított fafül gomba

150-200 g apró csiperke v. vegyes gombakeverék

1-2 gerezd fokhagyma

100-120 g nyers brokkoli 

1-2 ek Biorganik bio tamari szójaszósz

1-2 tk Biorganik bio kukorica keményítő

1-2 kk Naturmind himalája só,

1-2 kk Greenamark bio őrölt bors,

20-30 g Alsan bio margarin (növényi)

150 g dr.Oetker creme vega (tálaláshoz ajánlott, elhagyható)

4-6 ek Pithari extra szűz olívaolaj

forrás- vagy tisztított víz

lehetőleg szilikonos muffin forma

Elkészítés

A kimért fafül gombát enyhén sós forró vízben, lefedve áztatjuk, hozzávetőlegesen fél órán keresztül, ez idő alatt szépen megduzzad és felhasználhatóvá válik.

A kimért jázmin rizst bő vízsugár alatt alaposan átmossuk, majd enyhén sós, kétszeres mennyiségű vízben 12-14 perc alatt megfőzzük. A nyers brokkolit aprítógépben aprítjuk (ennek hiányában kézzel, annyira amennyire csak tudjuk), majd a chia magot 1,5-2 dl vízzel elkeverjük, és 5-6 percre félretesszük. Amikor a chia mag már zselés állagú, akkor a főtt rizst, az aprított brokkolit valamint 1-2 ek olíva olajat hozzáadjuk, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint és jól elkeverjük. Egy szárazabb, formázható masszát fogunk kapni. Ha ezzel megvagyunk már csak annyi a dolgunk, hogy hajszálvékonyan kiolajozott muffin formákba töltjük tömören a rizses brokkolis masszánkat és betesszük a sütőbe 180 fokon. 30-35 perc alatt összesül, de ez hőfoktól is függ. Akkor van kész, amikor már látjuk, hogy megpirultak. Picit hagyjuk hűlni majd, óvatosan szedjük ki a formákból, hogy ne essenek szét.

Amíg sül a brokkolis felfújt előkészítjük a gombákat. A fafül gomba eddigre lassan eléri már a kívánt állagot, de még hagyjuk ázni. A többi gombát megtisztítjuk, a tönköket eltávolítjuk, ha aprók, akkor úgy hagyjuk egészben, ha nagyobbak, akkor kisebb darabokra vágjuk. Amikor úgy ítéljük meg, hogy a fafül gomba eleget ázott (szépen megduzzadnak, felpuhulnak), akkor azt is kisebb darabokra vágjuk.

Előveszünk egy nagyobb serpenyőt, vagy egy wokot, amiben felolvasztjuk a bio margarint. Rádobjuk az aprított gombákat (a fafült is), ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, menet közben hozzáadunk 1-2 ek olíva olajat, a zúzott fokhagymát és kissé megpirítjuk. Amíg pirul a gomba, készítünk neki egy alapot. A kukorica keményítőt kevés vízben csomómentesen kikeverjük. Amikor a gombák már enyhén megpirultak, felöntjük kevés vízzel (1-1,5 dl ízlés szerint) hozzáadjuk a szójaszószt, valamint a kikevert keményítőt. Alacsony hőfokon tovább kevergetve 2-3 perc alatt elérjük a kívánt sűrűbb, enyhén kocsonyás állagot.

Frissen sült brokkolis rizsfelfújttal, ízlés szerint dr.Oetker creme vega-val tálaljuk.

 

felfujt_444.jpg

 

Jó, ha tudjuk!

Amennyiben valaki kerüli a szója fogyasztását, úgy a szójaszósz elhagyható a receptből. Viszont ebben az esetben, amikor a vajon megpirítjuk a gombákat érdemes meglocsolni 1-2 ek száraz fehérborral, hogy ugyanúgy ízletessé váljon mintha szójaszószt adtunk volna hozzá. Nyilván kissé más aromák fognak dominálni, de az ízletesség megmarad.

Rendkívül finom étel, és nagyon tápláló! A gomba fehérjében, a fafül gomba pedig natúr vasban gazdag, így kifejezetten ajánlott lehet a fogyasztása várandósság idején, vashiányos állapot fennállásakor, vagy vérszegénység esetén. A brokkoli szintén nagyon egészséges, immunerősítő és daganatellenes hatásáról ismeretes, a chia mag pedig omega-3 zsírsavakban gazdag. A jázmin rizs lassan felszívódó szénhidrát forrás és nem utolsó sorban utánozhatatlanul finom ízvilággal bír.

Mint minden ételnél ennél is hangsúlyozzuk, hogy mindenből a legjobb alapanyagokat használjuk, és a zöldségeket lehetőleg vegyszermentes gazdálkodásból szerezzük be annak érdekében, hogy az ízhatás tökéletes, az elkészített étel pedig valóban tápláló, ne csak mutatós legyen!

Üzletünkben minden alapanyag (a friss zöldségek kivételével) beszerezhető!

Jó étvágyat kívánunk!

felfujt_333.jpg