Vegán storganoff

Finoman elegáns, készítését tekintve egyszerű ragus egytálétel, ami nem csak a szemünket, hanem az ízlelőbimbóinkat is kényezteti. Hús- és tejtermék nélküli változata több szempontból is kedvezőbb lehet, de az ízek tekintetében ez magától megmutatkozik. Nemessége azonnal elvarázsol mindenkit.

 

Hozzávalók

(kb. 4 adag)

2 kg burgonya

50-60 g Csuta texturált szójaszelet

2-3 dl The bridge bio zabkrém tejszín

1-2 tk Nagykun rizsliszt

2 db közepes vöröshagyma

130-150 g barna csiperke gomba

4-5 db Dennree bio csemegeuborka

4-5 ek Biorganik bio tamari szójaszósz

1-2 tk Byodoo bio mustár (cukormentes)

1-2 tk Naturmind himalája só

1 kk Greenmark bio őrölt fekete bors

1-2 csokor petrezselyem zöld

Pithari extra szűz olíva olaj

strog_1.jpg

Elkészítés

A szójaszeleteket enyhén sós forró vízben beáztatjuk 1-2 órára. Ha megpuhultak kinyomkodjuk, vékony csíkokra szeleteljük és 4-5 evőkanál szójaszóban bepácoljuk min. 1-2 órára, de hűtve akár egy fél napon keresztül is, attól függ, mennyi időnk van az elkészítésre.

Amikor a szójaszeletek kész vannak a felhasználásra, akkor egy serpenyőben 3-4 ek olívaolajon 4-5 perc alatt intenzíven (szép pirosra) lepirítjuk. Ha kész félretesszük.

Következő lépésben a vöröshagymát felaprítjuk enyhén sózva, olíva olajon, alacsony hőfokon 4-5 perc alatt üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az aprított gombát, sózzuk, borsozzuk és nagy hőfokon tovább pirítjuk. Pár perc elteltével hozzáadjuk az előre megpirított szójacsíkokat. Közben hosszúkás csíkokra vágjuk a csemegeuborkát, hozzáadjuk a már piruló gombás egyveleghez és jól elkeverjük.

Ekkor levesszük a hőfokot, meghintjük 1-2 teáskanál rizsliszttel, összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a zabkrém tejszínt és addig kevergetjük, amíg krémes, mártás állagot kapunk (1-2 perc). Amennyiben túl sűrűnek ítéljük meg, hígíthatjuk pici vízzel vagy tehetünk még bele zabkrém tejszínt. Végül 1-2 teáskanál mustárt adunk ízlés szerint hozzá, összeforraljuk és elkészültünk.

A burgonyát meghámozzuk, kockázzuk, enyhén sós vízben fél óra alatt megfőzzük. A friss petrezselymet felaprítjuk minimális olajon fél percig megfuttatjuk, és a leszűrt burgonyával összekeverjük. Önmagában, savanyúság nélkül fogyasztható. Mennyei ízvilágú egytálételt kapunk!

strog_2.jpg

Jó, ha tudjuk!

Aki bármilyen okból kifolyólag kerüli a szója fogyasztását, azt natúr szejtánnal is helyettesítheti, viszont arra ügyeljünk, hogy a szejtán nem gluténmentes alapanyag. A szejtánt mindig hosszabb ideig kell pácolni, ezt a készítés előtt vegyük figyelembe.

Burgonya helyett tésztával is fogyasztható. Jól illik hozzá a kölesből vagy tönkölyből készült tojás nélküli (orsó vagy penne) tészta, de ezt már szintén ízlés szerint tudja mindenki magának variálni.

Mint minden ételnél, ennél is hangsúlyozzuk, hogy mindenből a legjobb alapanyagokat használjuk, és a zöldségeket lehetőleg vegyszermentes gazdálkodásból szerezzünk be annak érdekében, hogy az ízhatás tökéletes, az elkészített étel pedig valóban tápláló, ne csak mutatós legyen!

Üzletünkben minden alapanyag (a friss zöldségek kivételével) beszerezhető!

Jó étvágyat kívánunk!