Pithari extra szűz olíva olaj - ami csak extra szűz olíva olajat tartalmaz!

Ki az, aki ne szeretné a kiváló minőségű, jó alapanyagokat, ill. az abból készült ételeket?! Persze, hogy mindenki! Csak sajnos tény, hogy sokakat még csak nem is érdekel, hogy mit eszik meg, de ha mégis, nem biztos, hogy nagyon jártas a témában, így pedig nehézkes lehet a jó választás. 

Az étkezési olajoknál általánosságban elmondható, hogy az íz alapján tudjuk meghatározni a minőséget. Már ha van viszonyítási alapunk. Ez nagyjából kimerül abban, hogy nem avas, és felfedezhető benne valamelyest az az ízvilág, amiből származtatjuk. Annak azonban, aki nem kóstolt valóban extra szűz olíva olajat elég nehéz dolga van, hiszen pont a viszonyítási alapnak van híján. És sajnos ez az, amit világszerte kihasználnak az olívaolaj értékesítés területén. Sokaknak elképzelése sincs, hogy a profit érdekében a nagy „gyártó” cégek mit nem képesek megtenni. A világszinten működő olívaolaj bizniszről – vagy inkább helyesebben bűnözésről – a legjobb képet Tom Mueller amerikai újságíró által írt könyv (Extra Virginty – The sublime and scandalous world of olive oil) mutatja be. Művében kifejti, hogyan működik a valódi olajtermelés, és azt hogyan befolyásolja az olívaolaj maffia működése. Munkásságát termelőkkel, szakértőkkel, hivatalos személyekkel folytatott kommunikálásával is alátámasztja. Számos példát megemlít, többek között a szinte már mindenki által ismert 1981-ben történ „olívaolaj” mérgezést is Spanyolországban, ahol az „olívaolaj” alapját adó repceolaj finomítása során mérgező vegyület került a végtermékbe. Vagy a mára már szinte köztudott „előállítási” formát, amikor egy finomításra alkalmas olaj (leginkább a repce és mogyoró), mint alapanyag a beszállítás végére már olívaolajként kerül regisztrálásra. De ez csak egy-két eset a sok közül, ami napvilágot látott, sajnos sokkal több van, amiről nem is tudunk. Mindez arra enged következtetni, hogy az ember a saját érdekében jobban jár, ha be tudja határolni, vajon milyen a valódi extra szűz olíva olaj. Amennyiben tudjuk, mire figyeljünk oda, már sokkal jobban leszűkül az elérhető, valódi, ízletes és páratlanul egészséges olívaolajok száma.

 

A valódi olívaolaj előállítása igen drága folyamat, ugyanis a minőségi olaj létrehozása gondos és időigényes folyamat. Elsősorban ennek az árát kell megfizetnünk, mert a termelők e nélkül nem tudnák fenntartani magukat és ültetvényeiket. Egy liter olívaolajhoz hozzávetőlegesen 6-12 kg termésre van szükség, de ez is függ a fajtától és annak érettségi állapotától. Tudnunk kell, hogy a bogyók szüretelésekor kiemelten szükséges figyelni arra, hogy azok ne sérüljenek, hiszen ha beindul az oxidáció, az olaj minőségén észrevehető lesz, ami csökkent a végtermék értékén is. A minőség pedig egyből megmutatkozik az ízvilágon. Az extra szűz olívaolaj aromája páratlanul gyümölcsös, optimális esetben enyhén kesernyés és csípős (a benne található polifenol tartalomnak köszönhetően), tartósan hideg hőmérséklet hatására pedig maradéktalanul besűrűsödik.

 

oliv_2.jpg

Hogyan válasszunk olívaolajat? A címke sokat elárul a minőségről, tehát nézzük meg alaposan…

  • Ellenőrizzük le a származási helyet. Ha a származási ország helyett EU-s megjelölést találunk, akkor jobb, ha tovább keresgélünk.
  • A bogyó fajtája nagyban meghatározza az olaj minőségét (ízt, hevíthetőséget, polifenol tartalmat), így azok az olajok, amelyeken ez is felvan tüntetve feltehetően a még inkább megbízható és ellenőrizhető kategóriát képviselik. A görög Koroneiki fajta – amiből a Pithari készül – a világon az egyik legjobb. Rendkívül magas antioxidáns tartalmának (2,5-szer annyi, mint a hazánkban elterjedt spanyol és olasz fajtáknál) köszönhetően az egészségre gyakorolt hatása kiváló. Stabil szerkezete miatt a hevítés sem probléma, akár sütni is lehet benne (120 Celsius fokon folyamatosan hevítve 9,5 óra stabilitás, égéspont 205 Celsius fok felett).
  • A borokhoz hasonlóan az olíva olajoknál is találunk ún. Cuvee-t, ami többféle bogyóból készül. Ennek a minősége és az íze sem az igazi. Amennyiben lehet, olyat válasszunk, amelyet csak egyféle bogyóból préselnek. Így hát, ha nem szerepel a címkén a bogyó fajtája, akkor szintén keressünk másikat.
  • A szavatossági idő is árulkodó lehet. 15 hónapnál ne legyen több.
  • Mivel az olívaolajat fénytől, hőtől, levegőtől védve szükséges tárolni, így semmiképpen se válasszunk műanyag palackos csomagolást.
  • A valóban extra szűz olíva olaj ára magasabb az átlagosan elérhető „extra szűzként” feltüntetett társaihoz képest, de az egészségünkre gyakorolt kedvező élettani hatása egyedülálló lehet. Egyetlen más olajban nincs ennyi vitamin, egyszeresen telítetlen zsírsav, antioxidáns együtt.

 

Miért nagyon egészséges a jó minőségű 100% extra szűz olíva olaj használata?

  • Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag.
  • Antioxidánsokban rendkívül gazdag, amelyek csökkenthetik a daganatos betegségek kialakulásának esélyeit és lassíthatják az öregedés folyamatát.
  • Igen gazdag vitaminokban és azok építőelemeiben (A, D, E, béta-karotin).
  • Csökkentheti a koleszterin szintet és a vérnyomást. Vérrögképződést gátló hatásának köszönhetően jótékony hatással lehet az érrendszerünkre.
  • Kedvezően hathat a cukorbetegek szénhidrát-anyagcseréjére, így kevesebb inzulinra lehet szükség.
  • Külsőlegesen is felhasználható, gyorsan felszívódik, nagyon jól hidratál, puhává, rugalmassá teheti a bőrt.


oliv_11.jpg

Pithari – Görög extra szűz olíva olaj

A Pithari 100% extra szűz olíva olaj a Görögországi Kalamata, Messinia térségében található olajfa ligetének gyümölcséből, kizárólag a híres Koroneiki fajta olíva bogyóból származik. Nagyon finom gyümölcsös ízű és illatú, olívazöld színű, prémium kategóriás olívaolaj.

A koroneiki bogyó nagyon fontos tulajdonságai közé tartozik a magas antioxidáns és oleochantal (gyulladásgátló, gyulladáscsökkentő vegyület) tartalom, a magas égéspont és a folyamatos hevítés melletti stabil szerkezet (120 Celsius fokon 9,5 óra!). Mindezen tulajdonságok alkalmassá teszik arra, hogy sütni-főzni lehessen vele.

Az olívaolaj egészségre gyakorolt hatása mára már orvosilag is bizonyított. Így összefoglalva, röviden elmondható, hogy az extra szűz olívaolajban gazdag táplálkozás hatásos védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségek ellen, valamint hatásos lehet egészségünk fenntartása érdekében, külsőleg használva pedig bőrünkre gyakorolt kiváló hatásai (bőrnyugtató, bőrregeneráló, hidratáló) érvényesülhetnek.

Táplálkozzon tudatosan! Sütéshez, főzéshez használja a már nálunk is elérhető görög prémium kategóriás extra szűz, valódi olívaolajat. Receptek itt: https://merubio.hu/receptek

Váljék egészségére!