Ki az, aki ne szeretné a kiváló minőségű, jó alapanyagokat, ill. az abból készült ételeket?! Persze, hogy mindenki! Csak sajnos tény, hogy sokakat még csak nem is érdekel, hogy mit eszik meg, de ha mégis, nem biztos, hogy nagyon jártas a témában, így pedig nehézkes lehet a jó választás.
Az étkezési olajoknál általánosságban elmondható, hogy az íz alapján tudjuk meghatározni a minőséget. Már ha van viszonyítási alapunk. Ez nagyjából kimerül abban, hogy nem avas, és felfedezhető benne valamelyest az az ízvilág, amiből származtatjuk. Annak azonban, aki nem kóstolt valóban extra szűz olíva olajat elég nehéz dolga van, hiszen pont a viszonyítási alapnak van híján. És sajnos ez az, amit világszerte kihasználnak az olívaolaj értékesítés területén. Sokaknak elképzelése sincs, hogy a profit érdekében a nagy „gyártó” cégek mit nem képesek megtenni. A világszinten működő olívaolaj bizniszről – vagy inkább helyesebben bűnözésről – a legjobb képet Tom Mueller amerikai újságíró által írt könyv (Extra Virginty – The sublime and scandalous world of olive oil) mutatja be. Művében kifejti, hogyan működik a valódi olajtermelés, és azt hogyan befolyásolja az olívaolaj maffia működése. Munkásságát termelőkkel, szakértőkkel, hivatalos személyekkel folytatott kommunikálásával is alátámasztja. Számos példát megemlít, többek között a szinte már mindenki által ismert 1981-ben történ „olívaolaj” mérgezést is Spanyolországban, ahol az „olívaolaj” alapját adó repceolaj finomítása során mérgező vegyület került a végtermékbe. Vagy a mára már szinte köztudott „előállítási” formát, amikor egy finomításra alkalmas olaj (leginkább a repce és mogyoró), mint alapanyag a beszállítás végére már olívaolajként kerül regisztrálásra. De ez csak egy-két eset a sok közül, ami napvilágot látott, sajnos sokkal több van, amiről nem is tudunk. Mindez arra enged következtetni, hogy az ember a saját érdekében jobban jár, ha be tudja határolni, vajon milyen a valódi extra szűz olíva olaj. Amennyiben tudjuk, mire figyeljünk oda, már sokkal jobban leszűkül az elérhető, valódi, ízletes és páratlanul egészséges olívaolajok száma.
A valódi olívaolaj előállítása igen drága folyamat, ugyanis a minőségi olaj létrehozása gondos és időigényes folyamat. Elsősorban ennek az árát kell megfizetnünk, mert a termelők e nélkül nem tudnák fenntartani magukat és ültetvényeiket. Egy liter olívaolajhoz hozzávetőlegesen 6-12 kg termésre van szükség, de ez is függ a fajtától és annak érettségi állapotától. Tudnunk kell, hogy a bogyók szüretelésekor kiemelten szükséges figyelni arra, hogy azok ne sérüljenek, hiszen ha beindul az oxidáció, az olaj minőségén észrevehető lesz, ami csökkent a végtermék értékén is. A minőség pedig egyből megmutatkozik az ízvilágon. Az extra szűz olívaolaj aromája páratlanul gyümölcsös, optimális esetben enyhén kesernyés és csípős (a benne található polifenol tartalomnak köszönhetően), tartósan hideg hőmérséklet hatására pedig maradéktalanul besűrűsödik.
A Pithari 100% extra szűz olíva olaj a Görögországi Kalamata, Messinia térségében található olajfa ligetének gyümölcséből, kizárólag a híres Koroneiki fajta olíva bogyóból származik. Nagyon finom gyümölcsös ízű és illatú, olívazöld színű, prémium kategóriás olívaolaj.
A koroneiki bogyó nagyon fontos tulajdonságai közé tartozik a magas antioxidáns és oleochantal (gyulladásgátló, gyulladáscsökkentő vegyület) tartalom, a magas égéspont és a folyamatos hevítés melletti stabil szerkezet (120 Celsius fokon 9,5 óra!). Mindezen tulajdonságok alkalmassá teszik arra, hogy sütni-főzni lehessen vele.
Az olívaolaj egészségre gyakorolt hatása mára már orvosilag is bizonyított. Így összefoglalva, röviden elmondható, hogy az extra szűz olívaolajban gazdag táplálkozás hatásos védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségek ellen, valamint hatásos lehet egészségünk fenntartása érdekében, külsőleg használva pedig bőrünkre gyakorolt kiváló hatásai (bőrnyugtató, bőrregeneráló, hidratáló) érvényesülhetnek.
Táplálkozzon tudatosan! Sütéshez, főzéshez használja a már nálunk is elérhető görög prémium kategóriás extra szűz, valódi olívaolajat. Receptek itt: https://merubio.hu/receptek
Váljék egészségére!
Az egészség manapság már nem csupán a tünetmentes testi állapotot jelenti, ahogy a WHO (World Health Organization/Egészségügyi Világszervezet) is megfogalmazta:
"Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya."
Kézzel készült, egyedi, kiemelkedő hatásfokú és 100%-ig természetes magyar natúrkozmetikumok. Már a polcainkon!
Biztos vagyunk egy páran ínyencek, akiket egyes ízek teljesen rabul ejtenek, mikor megkóstolják az ételt. Egyszerűen nem tudunk betelni vele, azt szeretnénk, ha sosem laknánk jól és sosem fogyna el mennyei örömforrásunk.
Számtalan oka lehet annak, ha valaki natúrkozmetikumot szeretne használni. A minőségi arc-és testápolás, a tudatos életmódváltás, vagy akár egészségügyi problémák ösztönözzék az embert, manapság nehezen tud eligazodni ezen a piacon.