Heit torma - az üvegbe zárt életerő

Biztos vagyunk egy páran ínyencek, akiket egyes ízek teljesen rabul ejtenek, mikor megkóstolják az ételt. Egyszerűen nem tudunk betelni vele, azt szeretnénk, ha sosem laknánk jól és sosem fogyna el mennyei örömforrásunk. Amikor aztán mégis a végére érünk, már alig várjuk a pillanatot, hogy újra átadjuk magunkat a mámoros ízvilágnak. A HEIT család saját termesztésű, kiváló minőségű tormája pontosan ilyen!

Mi nagyon szeretjük a tormát, de már egy jó ideje nem fogyasztottunk, hiszen ha betérünk az üzletekbe, a kínálat, ami szembe köszön velünk nem túl kecsegtető. Tele van számos nem kívánatos adalékanyaggal, szulfáttal és tartósítószerrel, de ami a lényegét adja az egésznek – a valódi torma – pont a legcsekélyebb minőségű. A végeredményt tekintve pedig egy tormához hasonló ízű maszlagot kaphatunk, ami vagy egyáltalán nem csípős vagy olyan erős, hogy szinte ehetetlen, és melyben az élettani hatásokat is nagyítóval kell kutatni. Így persze érthető, hogy az ember érdeklődését nem különösebben kelti fel manapság e nemes gyógy- és fűszernövényünk. Egészen addig, amíg, meg nem kóstolja a Heit család által termelt és feldolgozott, üzletünkben is megtalálható kiváló minőségű tormákat.

Velünk is így történt. Megkóstoltuk, amit kaptunk pedig rabul ejtett bennünket. Ízletes és markáns, valódi torma íz, adalékanyagok nélkül. A minőségi garanciát pedig az jelentette, amikor pár nappal később eszünkbe jutott varázslatos ízvilág, amitől aztán egész nap nem szabadultunk, és alig vártuk, hogy ismét ehessünk belőle.

A Heit család több éve foglalkozik torma termesztéssel Létavértesen, a magyar torma hazájában. 2012 óta kisüzemileg dolgozzák fel a kiváló torma alapanyagot. Egyedülálló torma-repertoárukból, mindenki saját ízlése szerint választhat, melyeket családi receptjeik alapján készítenek el, a kézműves termékek legmagasabb gyakorlati színvonalán! 

Palackozott tormáik egyáltalán nem tartalmaznak tartósítószert vagy egyéb mesterséges adalékanyagot! A natúr mellett fokhagymás, mustármagos, céklás, mézes, chillis és almás tormát is készítenek. Külön említést érdemel, hogy tormáik cukormentes változatban (édesítőszer hozzáadása nélkül) is beszerezhetőek! 

jacksz_88b.jpg

A Heit család tagjai 2017-ben a Magyar Konyha és a Stílusos Vidéki Éttermiség által megrendezett, a Piac konyhája című termelői konferenciáján kiemelkedő munkájuknak és páratlan tormájunknak köszönhetően átvehették az elismerő Magyar Konyha Termelői Díjat.

A tormáról, mint gyógynövényről

Kezdetben a tormát nem is fűszernövényként tartották számon, elsősorban gyógynövényként használták a népi gyógyászatban. Sok helyen az életerő jelképének tekintették. Magas a nátrium-, kalcium-, magnézium- és C-vitamin tartalmáról, valamint egészségjavító és preventív hatásairól is ismert.

heit_tgy.jpg
Segítheti az emésztést és meghozza az étvágyat. Egyre többen vallják, hogy a tormának baktérium- és vírusölő hatása is van. Megfázásos időszakban a reszelt torma kevés mézzel elkeverve igazi orvosságként funkcionálhat.

A torma folyamatos fogyasztása kiváló immunerősítő lehet, vitamintabletták helyett bátran használható, hiszen teljesen természetes, főleg, ha elérhető közelségben van és még finom is! Nyáron is javasolt a fogyasztása akármilyen hidegtálhoz, szendvicshez, vagy főétel mellé köretként. És bár a torma minden évszakban megállja a helyét, azonban a téli vitaminszegény hónapokban különösen jó szolgálatot tehet az egészségünknek, valamint szinte bármilyen étellel, harmonizál.

Fogyasztása nem ajánlott hasmenés esetén valamint nagy mennyiségben várandós kismamáknak, ill. vesebetegségben szenvedőknek.